75

‘Harde botsing PvdA en VVD over ontwikkelingsgeld’

'Die pot van Ploumen moet zo goed mogelijk worden afgeroomd ten faveure van ons bedrijfsleven'

PvdA-minister Lilianne Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking en VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn in botsing gekomen over de besteding van 750 miljoen euro waarmee de economie in ontwikkelingslanden moet worden gestimuleerd.

Dat meldt de Volkskrant. De krant citeert een anonieme ‘betrokken VVD’er’: “Die pot van Ploumen moet zo goed mogelijk worden afgeroomd ten faveure van ons bedrijfsleven.” Het conflict spitst zich toe op het fonds van 750 miljoen, waarmee bedrijven investeringen in arme landen kunnen bekostigen. Kamp wil met dat geld ook Nederlandse bedrijven helpen, Ploumen wil vooral het midden- en kleinbedrijf in kwetsbare ontwikkelingslanden versterken, bevestigen bronnen op het Binnenhof.

Voor de PvdA is het fonds principieel belangrijk als tegenwicht voor de pijnlijke bezuiniging op de ontwikkelingshulp. Het kabinet is er nog niet uit en Ploumen moest daardoor de voor donderdag geplande presentatie van haar beleidsnota over de toekomst van de ontwikkelingssamenwerking uitstellen.

Minister Kamp zei vanmorgen in het Radio 1-journaal dat er ‘nooit ruzie’ is geweest in het kabinet. Er moeten alleen uit de ‘uitgebreidere nota dan normaal’ nog een paar onderwerpen nader besproken worden. 

Geef een reactie

Laatste reacties (75)