60

Harde Brexit heeft grotere gevolgen voor ‘Normale Nederlander’

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zal grotere schade hebben op de economie van Nederland dan eerder gedacht. Dat denken economen van de Rabobank. De schade zou zomaar kunnen oplopen tot 35 miljard euro; tot 2030 zou dat meer dan vier procent groei kunnen schelen. Concreet betekent het dat het de werkende Nederlander zo’n 4.000 euro scheelt.

Ondanks een eventueel handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk, blijft de schade groot: 25 miljard euro. Nederland heeft een sterk en grotere handelsrelatie met Nederland dan met andere Europese landen. Daardoor is de impact in Nederland zo groot.

NOS legt uit:

De Rabobank heeft drie scenario’s bekeken. De eerste is een harde brexit, waarbij de onderhandelingen met de EU mislukken en er geen handelsverdrag met de EU komt. Een tweede scenario is een handelsverdrag à la Zwitserland. En het derde scenario is een zachte brexit, met een handelsverdrag waarbij Groot Brittannië onderdeel blijft van de Europese interne markt, maar wel uit de douane-unie stapt.

Ook de Britse economie loopt een flinke klap op bij een harde Brexit. De rekening zou kunnen oplopen tot zo’n 250 tot 450 miljard euro tot 2030. Ofwel in het meest zware geval: 13.500 euro per werkende Brit.

cc-foto: Freestocks.org

Geef een reactie

Laatste reacties (60)