347

Harde confrontatie Bos en Wilders

[Video] Wilders probeert tevergeefs Bos te provoceren … EenVandaag: website plat, Wilders tot winnaar uitgeroepen ... Debat Instituut: Bos wint tweestrijd

Tijdens het debat dat EenVandaag organiseerde kwam het tot een confrontatie tussen Bos en Wilders. De redactie van EenVandaag koos als debatstelling een hoofdpunt van de PVV: De islam vormt een bedreiging voor de Nederlandse samenleving.


Wilders viel in zijn eerste betoog meteen de islam aan, Bos reageerde door te stellen dat de PvdA streeft naar een Nederland waar iedereen vrij is van angst. Die vrijwaring moet volgens Bos ook voor moslims gelden. Harde maatregelen helpen niet als ze niet omgeven worden met verbetering van de leefomgeving en kansen. Hij stelde “In Nederland zijn er vandaag de dag moslimburgemeesters die homo’s trouwen en priester die homo’s de hostie weigeren. Dat is de realiteit vandaag de dag.”

Wilders viel Bos aan met de opsomming van een reeks al dan niet vermeende schandalen die de PvdA had getroffen. Hij sprak van de Partij van de Arabieren. Bos reageerde met dat geen enkele organisatie vrij is van incidenten en verwees naar het voorval met PVV-Kamerlid Brinkman die een barkeeper bedreigde. Wilders ontkende dat er sprake was geweest van bedreiging.

Kant noemde Wilders een grotere bedreiging voor de samenleving dan de islam. Rutte stelde dat de meeste criminaliteit onder Antilliaanse jongeren voorkomt en dat die nog nooit met de islam hebben kennis gemaakt.

Aan het einde van het debat meldde EenVandaag dat een stemming op de internetsite van de actualiteitenrubriek had uitgewezen dat Wilders de winnaar was. De site van EenVandaag was echter gedurende het heel laatste deel van de  uitzending onbereikbaar, later volgde een foutmelding. De presentatie verzweeg dat.

In de reacties op Joop meldt Zjen van Laar dat ze is lid is van het EenVandaag-panel: “Er wordt altijd gevraagd naar welke partij je stemt om zodoende te kunnen zien welke stem wat betekent. Deze keer gebeurde dat niet. De stemming is onzorgvuldig en onbetrouwbaar… er is geen peil op te trekken of PVV’ers massaal bezig zijn geweest.”

Volgens Eenvandaag heeft de storing geen invloed gehad op de uitslag omdat de peiling slechts werd gehouden onder leden van het eigen opiniepanel die van een andere site gebruik maken. Aan de peiling deden 5400 panelleden mee.

Het hele debat is terug te zien op de site van EenVandaag.

Update 22:30 Het Nederlands Debat Instituut roept Bos tot winnaar uit:

De debatdeskundigen van het Nederlands Debat Instituut hebben Wouter Bos aangewezen als winnaar van het EenVandaag lijsttrekkersdebat. Hij wist zich met name te onderscheiden door zich in alle debatrondes als staatsman boven de andere partijen te plaatsen en tegelijkertijd snel en scherp te reageren zonder anderen te diskwalificeren. 

Update 2 maart 12:00 Reactie EenVandaag toegevoegd aan artikel.

Zie ook: Analyse door Rottenberg, De Vries en Mulder bij DWDD

PVDA.nl: speech van Wouter Bos

AD: De opmerkelijkste uitspraken uit het debat 

de Volkskrant: ‘Wilders zoekt naar zondebokken’

Trouw: Kant tegen Wilders: Geen oplossingen

Geef een reactie

Laatste reacties (347)