48

Hardleers

Minister van Immigratie en Asiel wéér op het matje geroepen ... Leers heeft Kamer verkeerd geïnformeerd over verzet bij uitzettingen ... Bij uitzetten gaat veel mis zegt Commissie Integraal Toezicht en Terugkeer 

Minister Leers heeft maandag in een brief aan de Tweede Kamer geprobeerd om een zorgwekkend verslag over misstanden bij uitzettingen te ‘nuanceren’. Volgens de minister kwam het in 225 gevallen voor dat een uitgeprocedeerde asielzoeker niet kon worden uitgezet omdat die zich verzette. De Commissie Integraal Toezicht en Terugkeer (CITT), die het verslag opstelde, kijkt hier van op. Zij telde er namelijk 312, zo meldt De Pers woensdag.

“Een curieuze gang van zaken”, stelt secretaris Nanne Haspels van de CITT in De Pers. “Bovendien bijzonder dat hij de cijfers van zijn eigen Dienst Terugkeer & Vertrek nuanceert. Want daar hebben wij de cijfers toch echt van gekregen.”

Volgens een woordvoerder van het ministerie komen de cijfers bij verschillende partijen, waaronder de marechaussee, vandaan en zijn er getallen opgeteld die niet zo gauw weer ontleed kunnen worden. De CITT reageert verbaasd over de reactie van Leers. “We hebben ons onderzoek met de minister besproken en op dit punt is geen commentaar gekomen.”

De commissie veegt de vloer aan met meer beweringen van Leers. Zo stelt de minister dat het leeuwendeel van de uitzettingen zonder begeleiding van de marechaussee plaatsvond en dat het meeste verzet verbaal was. Die splitsing hoort de commissie voor het eerst. Haspels noemt het bovendien “een vrij riskante bewering” omdat Leers ermee impliceert dat 224 keer verzet op onbegeleide vluchten dus mogelijk “door begeleid uit te zetten voorkomen hadden kunnen worden”.

Uit het verslag van de CITT bleek er nog veel misgaat bij uitzettingen, dat meldde onder andere NRC Handelsblad.

Lees meer bij de Pers: Leers licht Kamer verkeerd in over verzet bij uitzettingen

Geef een reactie

Laatste reacties (48)