Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hbo-diploma 361 euro per maand minder waard

  •  
28-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
skinnypiggybank
Afgestudeerde hbo'ers verdienen steeds minder, salaris zakte in 5 jaar tijd met 361 euro per maand
Een hbo-diploma is allang geen garantie meer voor een royaal besmeerde boterham. De afgelopen vijf jaar verdienden afgestudeerde hbo’ers gemiddeld 361 euro per maand minder dan in de periode daarvoor. Dat schrijft BNR vandaag op basis van gegevens uit de HBO-monitor.
Christoph Meng, onderzoeker van de Universiteit Maastricht, verklaart het fenomeen als volgt:
De afgelopen vijf jaar is de vraag naar recentelijk afgestudeerde hbo’ers continu gedaald, terwijl het aanbod aan nieuwe hbo’ers relatief constant is gebleven. Daardoor dienen werkgevers minder te betalen. Daarnaast werken hbo’ers vaak onder hun niveau, dan wel buiten hun vakgebied. Ook het aantal uren dat ze per maand werken, is iets afgenomen.” 
De kaalslag vindt volgens Meng in zo goed als alle sectoren plaats. Een inflatiecorrectie op de cijfers laat zien dat hbo’ers op het salarisniveau van 17 jaar geleden zitten: 
Maar dat zijn gewoon golfbewegingen die we zien. Ik verwacht dat het bedrag weer zal toenemen wanneer de crisis voorbij is, maar dat het zeker nog een jaar of twee zal duren.
cc-foto: Luz

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.