48

He, daar is de premier!

Spontane ontmoeting in een Haags winkelcentrum ... Is Nederland weer meer ontspannen?

Mark Rutte doet op zaterdag boodschappen in zijn woonplaats Den Haag als hij wordt aangeschoten door Piet Geluk, een Hagenees die met zijn camera de stad afstruint en praatjes maakt.


“We staan hier op het Willem Royaardsplein en dit is misschien niet het mooiste plein van Den Haag maar wel een van de gezelligste pleinen van Den Haag,” begint Rutte direct te vertellen. De spontane openingszin laat meteen de communicatieve vaardigheden van de premier zien. Hij probeert altijd positieve aspecten te benadrukken. In de volksmond staat het ‘gezelligste’ plein vanwege het grote aantal serviceflats er omheen bekend als ‘Place des Invalides’.

Piet Geluk, die al zo’n 1300 – in blauwzeem gedrenkte – clips op YouTube heeft gezet om te laten zien “hoe mooi, historisch, grappig, romantisch, gek” Den Haag is, wil het echter niet hebben over het plein maar over de Eerste Kamer ‘daar zitten buhlanguhtjes’ en dat die afgeschaft moet worden. Mark Rutte lijkt in dat onderwerp minder zin te hebben. Logisch, het is zaterdag en je doet boodschappen.

De clip laat ook zien dat Nederland weer relaxter is en je op straat gewoon de premier kunt aanspreken. Het doet denken aan de anekdote over de – eveneens Haagse – premier Drees die op zaterdag gewoon in de lange rij voor de bioscoop stond.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)