28

Hedgefund topman moet 11 jaar de cel in

Wake-up call voor boeven in financiële wereld. Rajaratnam krijgt één van de hoogste straffen ooit

De rechter in New York heeft hedgefonds directeur Raj Rajaratnam tot 11 jaar cel veroordeeld omdat hij handelde met voorkennis. Daarmee zou hij zo’n zestig miljoen dollar verdiend hebben. Het is één van de hoogste straffen ooit in zo’n zaak. De werkelijke eis was 24 jaar en 5 maanden. Ook moet de steenrijke topman een boete van 10 miljoen dollar betalen en 53, 8 miljoen dollar retourneren.


Rechter Richard Holwell zei in de rechtbank dat ‘zijn misdaden en de omvang er van een spiegel zijn van een virus die uitgeroeid moet worden in de bestaande bedrijfscultuur’. De Wall Street Journal schrijft dat Rajaratnam koeltjes reageerde op de uitspraak. Terwijl hij het vonnis aanhoorde bleef hij strak voor zich uitkijken terwijl hij het flesje water dat hij in zijn hand had tegen zijn borst duwde. Zijn vrouw verliet geëmotioneerd de rechtbank.

Rajaratnam was directeur van de Galleon Group. Hij werd vijf keer veroordeeld voor samenzwering en negen keer voor handel met voorkennis. Zijn advocaten spraken alle aanklachten tegen. Ze meenden dat de topman 300 miljoen dollar per jaar investeerde in onderzoeken en financiële analyses en daardoor zoveel winst maakte.

De politie wist de aanklachten te bewijzen door Rajaratnam’s telefoon in 2008 zo’n negen maanden af te luisteren. De aanklagers menen dat de topman zo geraffineerd te werk ging dat ze wel moesten overschakelen op deze methode die normaal gebruikt wordt om georganiseerde misdadigers en drugszaken op te lossen.

De tipgevers van Rajaratnam’s werkten bij bedrijven als IBM en Goldman Sachs. Rajat Gupta, de voormalige directeur van Goldman Sachs zou belangrijke informatie hebben gelekt naar Rajaratnam over Goldman, inclusief de investering van Warren Buffett’s Berkshire Hathaway toen de financiële crisis in 2008 op zijn hoogtepunt was.

Gupta heeft altijd ontkend en wordt niet strafrechtelijk vervolgd. De Securities en Exchange Commissie die een civiele procedure tegen Gupta had aangespannen, trok deze kortgeleden in.

Wall Street Journal: Rajaratnam Gets Longest Insider Sentence
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (28)