1

Helden krijgen speciale onderscheiding van Verenigde Naties

Medaille genoemd naar gevallen VN-soldaat Mbaye Diagne 

Donderdag heeft de VN unaniem ingestemd uitzonderlijke heldenmoed te belonen met een speciale onderscheiding. De eerste held die beloond wordt voor zijn daad is kapitein Mbaye Diagne. Hij redde in 1994 als ongewapende VN-vredessoldaat tijdens de genocide in Rwanda honderden mensen van de dood. Een daad die hij met zijn eigen leven moest bekopen.

Om Mbaye Diagne te eren is deze onderscheiding in het leven geroepen. ’Een held’, noemde de Rwandese VN-ambassadeur Eugene-Richard Gasana deze kapitein, die tegen alle bevelen in slachtoffers bleef redden tijdens de burgeroorlog en daarmee het leven redde van honderden of misschien wel duizenden Rwandezen. Een oorlog die nog diep in de ziel van Rwanda zit. Tijdens de vergadering barstte Gasana in tranen uit door het besluit.

De speciale onderscheiding heet dan ook de Captain Mbaye Diagne Medal for Exceptional Courage en aan secretaris-generaal Ban Ki-moon gaf de VN-veiligheidsraad niet alleen de medaille binnen zes maanden te laten ontwerpen, maar ook aanbevelingen te doen voor kandidaten.

cc-foto: Ashitaka San
Volkrant: VN komt met speciale onderscheiding voor ‘uitzonderlijke moed’

Geef een reactie

Laatste reactie