Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Helft minder daklozen in Arnhem door nieuwe aanpak

  •  
12-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
dakloos.jpg
Nieuwe aanpak bespaart jaarlijks 3 miljoen euro ... Aantal daklozen in opvang daalde van 98 naar 50
Een – door de bezuinigingen gedwongen – nieuwe aanpak van de daklozenopvang in Arnhem, heeft bijzonder goed uitgepakt. In anderhalf jaar is het aantal daklozen dat in opvang zit bijna gehalveerd. Alle losse voorzieningen werden gesloten en daarvoor kwam één centrale opvang in de plaats, die bovendien veel minder plekken had dan de gecombineerde capaciteit van voorheen. Hierdoor werden hulpverleners gedwongen om in te zetten op de beperking van de instroom, met resultaat.
In plaats van het aanbieden van opvang, werd met de daklozen gekeken of er echt niet nog ergens een andere mogelijkheid was, bijvoorbeeld via vrienden of familie. Wethouder Henk Kok van GroenLinks in Arnhem, zei tegen Binnenlands Bestuur
Als mensen nog een klein haakje in de maatschappij hadden, gingen we daarmee aan de slag in plaats van opvang aanbieden.
Daarnaast werden participatiecoaches ingezet, om mensen te activeren en te voorkomen dat ze te lang in de opvang bleven hangen. Volgens Kok is het belangrijk dat mensen uitzicht hebben op een ander leven:
Mensen moeten een soort wooncarrière kunnen maken. Van bijvoorbeeld containerwoningen voor mensen die zwaar verslaafd zijn en veel overlast veroorzaken, via beschermd woonprojecten naar een eigen woning met ambulante begeleiding. Wat opvalt is dat mensen rust krijgen in hun leven als je wonen voor ze organiseert. Ze gaan hun woning of kamer inrichten, ze gebruiken minder drugs en ze gaan langzaam weer contact zoeken met hun familie.
Een van de succesverhalen uit de Arnhemse combinatie van projecten is ‘Housing First’, waarbij vier ingerichte woningen ter beschikking werden gesteld aan langdurig dak- en thuislozen. Bewoners moeten aan drie voorwaarden voldoen: huur betalen via directe afdracht van uitkering, geen overlast veroorzaken en begeleiding accepteren. Na een bepaalde periode van goed gedrag, kan de woning dan op naam van de bewoner komen te staan.
Naast het activeren van mensen die daarvoor buiten de samenleving stonden, heeft de Arnhemse methode nog een groot voordeel. Op jaarbasis wordt zo’n 3 miljoen euro bespaard.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.