27

Het belang van het kind lijkt er niet toe te doen

Een kwart van de uitgezette kinderen in Kosovo is suïcidaal ... De helft is depressief ... Terugkijken: deel vier van de documentairereeks Uitgezet

In het laatste deel van Uitgezet wordt onderzocht of het huidige Nederlandse asielbeleid de internationale kinderrechten respecteert.

Get Adobe Flash
De afgelopen tien jaar zijn vele duizenden kinderen uitgezet naar landen die ze zich niet of nauwelijks nog herinnerden. Hun ouders hadden in Nederland om politiek asiel gevraagd maar raakten uitgeprocedeerd. Ze kregen de keuze om vrijwillig te vertrekken in ruil voor geld of onder dwang door de Nederlandse overheid te worden uitgezet. Politiek verantwoordelijke bestuurders gingen ervan uit dat het goed zou komen met deze kinderen in het land van hun ouders. Maar hoe het ze daadwerkelijk verging na hun uitzetting is nagenoeg onbekend.

Deze vraag is de aanleiding voor de vierdelige documentaireserie ‘Uitgezet’ van de VARA, waarin verslaggever Sinan Can samen met documentairemakers kinderen heeft opgezocht in Irak, Afghanistan, Angola, Armenië en Kosovo.

Dankzij het Kinderpardon kunnen rond de 800 kinderen in Nederland blijven. Maar het overgrote deel zal toch worden uitgezet.

De documentairereeks ‘Uitgezet’ onderzoekt hoe het kan dat – in de wens zoveel mogelijk uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten – het belang van kinderen uit het oog is verloren. De VARA wil met de serie laten zien wat de gevolgen zijn van het hedendaagse Nederlandse uitzetbeleid voor deze ‘Nederlandse’ kinderen.

Alle afleveringen terugkijken kan hier

Geef een reactie

Laatste reacties (27)