63

Het defect van Paars

Jacques Wallage over het ivoren torentje van Rutte II ... Een coalitie in Den Haag is nog geen coalitie in het land ... 'Opstand' kan ook in PvdA-kamp ontstaan

Het nieuw Paars lijkt tegen hetzelfde probleem aan te lopen als de eerdere versie: onderling een goede samenwerking maar een slecht contact met de bevolking. Dat valt te concluderen uit een gesprek met voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur Jaques Wallage, zondag in het programma Buitenhof.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Wallage, die in 2010 informateur was, stelde vast dat er onvoldoende gedaan is om draagvlak te zoeken in de samenleving. Een snelle formatie heeft dan wel samenhang gecreëerd tussen twee partijen die in de verkiezingscampagne lijnrecht tegenover elkaar stonden, maar de paarse partijen dienen zich volgens de oud-informateur ook te beseffen dat je de kiezer, vakbewegingen en de Eerste Kamer achter je moet hebben: ‘een coalitie in Den Haag is nog geen coalitie in het land.’

Volgens Wallage ontbreekt een ‘morele leidraad’ en hebben zowel VVD als PvdA te weinig gedaan om de kiezer van de noodzaak van de bezuinigingen te overtuigen. Dat heeft volgens Wallage te maken met hoe het politieke proces is georganiseerd:

We leven in een informatiesamenleving, een coalitie in Den Haag, is nog geen coalitie in het land. Tegenwoordig speelt de politiek zich ook in de publieke ruimte af. In die wereld moet je verdedigen, toelichten en dialoog voeren. Je kunt niet met de letter van het regeerakkoord beleid uitstippelen. Je moet durven zeggen: dit doet pijn, maar we verdelen de pijn eerlijk, en dan dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten.

Wallage pleit voor een fundamentele aanpassing van de politiek: 

Eerst het regeerakkoord, daarna dient het besproken te worden met het publiek.

Op de vraag van presentatrice Marcia Luyten of de nivellering als een PvdA speeltje is gepresenteerd waarschuwt hij dat de ‘opstand’ ook in het PvdA kamp kan ontstaan. Ook een aantal besluiten in het regeerakkoord kunnen slecht vallen bij de achterban. Wallage noemt bijvoorbeeld de versobering van de WW dramatisch:

In tijden van crisis is het niet verstandig om mensen de bijstand in te helpen.

Nederland 1: Buitenhof, uitzending 11 november 2012

Geef een reactie

Laatste reacties (63)