Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Het fiscale pretpark'

  •  
19-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
belgie.jpg
Webserie 'Hoe Durven Ze': Je mag ze misschien niet zo noemen, maar belastingparadijzen bestaan wel degelijk
In deze derde aflevering van ‘Hoe durven ze’, de Vlaamse webserie over de economische crisis, is te zien hoe landen in Europa steeds meer zijn gaan fungeren als fiscale pretparken voor grote bedrijven en de superrijken. Terwijl overheden op van alles en nog wat bezuinigen om de landen uit de crisis te krijgen, lijken de rijken alsmaar rijker te worden door steeds minder belasting af te dragen.
Jaarlijks ontduiken de superrijke Grieken zo’n 30 miljard euro aan belastingen. Dat is meer dan voldoende om de jaarlijkse schuld af te lossen en de crisis een halt toe te roepen. Maar niet alleen in Griekenland is deze vorm van semi-gelegaliseerde belastingontwijking eerder regel dan uitzondering. Regeringen in heel Europa concurreren al jaren met elkaar om een zo laag mogelijk belastingtarief voor bedrijven.
Het gevolg: ten tijde van crisis moeten alle landen op van alles en nog wat bezuinigen, terwijl de winsten van de grote bedrijven alsmaar stijgen. Tijdens deze crisis zelfs met 25 tot 30 procent.
De webserie is gebaseerd op het boek ‘Hoe Durven Ze’ van Peter Mertens, de leider van de Vlaamse PVDA, een zusterpartij van de SP.
Joop plaatst deze week iedere dag een aflevering van de 5-delige serie. Bekijk hier deel 1: Elke week bankencrisis. Bekijk hier deel 2: ‘Bezuinigen tot in de kist’

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.