Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het grote misverstand over de garde

  •  
13-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
garde.jpg
De wetenschap achter ons keukengerei: deze kok legt uit hoe je een garde écht gebruikt (en dat we het dus allemaal fout doen)
We hebben er allemaal wel een in huis: een garde. Om dressings en sauzen mee te maken of eiwit of slagroom mee te kloppen. En de kans is groot dat je hem als volgt gebuikt: ingrediënten in de kom en kloppen maar. Dat kloppen is vaak een rondgaande beweging door de ingrediënten. En als dat niet snel genoeg gaat, dan ga je meestal nog sneller die ronddraaiende klopbeweging maken. Met een lamme arm tot gevolg.
En dat kloppen is dus fout. De beste manier om de garde te gebruiken is door hem rustig heen en weer te bewegen, aldus deze kok.
Experiment Speciaal voor het filmpje maakte de kok een dressing, opgeklopt eiwit en slagroom. Wat bleek: bij heen en weer bewegen van de garde ging het verreweg het snelst. Om een voorbeeld te geven: de slagroom was in vier minuten klaar bij de heen en weer methode, terwijl het acht minuten duurde met het kloppen wat we meestal doen.
De truc van de garde is namelijk dat er een dwarskracht wordt gecreëerd als je hem heen en weer beweegt waardoor de ingrediënten veel beter gemengd worden. Met de bekende klopmethode draai je alles alleen maar dezelfde kant op in de rondte en bereik je dus eigenlijk niets.
Gewoon draaien met de garde is sowieso uit den boze aldus de kok, dat doe je maar met een theelepeltje. En het kloppen wat wij allemaal doen, dat werkt alleen in een een enkel geval, bijvoorbeeld als je een een kleverig, plakkerig ei los moet kloppen.
CC foto: JFXie

Meer over:

nieuws, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.