44

Het houdt maar niet op: VVD’er De Kruif in het gevang

VVD-fractievoorzitter Stichtse Vecht, Kathalijne de Kruif, zit in de cel op verdenking van betrokkenheid bij witwassen en grootschalige hennepteelt ... Partij komt vandaag nog met uitslag onderzoek naar Mark Verheijen

Kathalijne de Kruif, VVD-fractievoorzitter in Stichtse Vecht, zit sinds vrijdag vorige week in de cel. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij witwassen en grootschalige hennepteelt. Ze is in ieder geval voor twee weken in verzekering gesteld en zit in volledige beperking. “Ik kan dus niet op de zaak ingaan”, laat haar advocaat aan het AD weten.

De politie heeft inmiddels al beslag gelegd op auto’s, boten en een waterscooter. Ook zijn sieraden, horloges, geld en andere dure luxegoederen in beslag genomen.

Sinds oktober vorig jaar doet de regionale recherche in Midden Nederland onderzoek naar een hennepbende. Hierbij zijn in De Bilt, Hilversum en Veenendaal hennepkwekerijen ontmanteld. Ook werd in Utrecht op een woonwagenkamp een inval gedaan. De VVD-fractievoorzitter is op Facebook bevriend met een aantal bewoners van dat kamp, schrijft het AD. “Bronnen melden ook dat zij een relatie zou hebben gehad met een van de verdachten”, aldus de krant.

Behalve verdachte in de Hennepbende-zaak, wordt De Kruif er ook van verdacht geheime informatie over de burgemeestersbenoeming in Stichtse Vecht eind vorig jaar te hebben gelekt. Dat onderzoek loopt niet in Utrecht maar in Arnhem, om iedere schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

Het zit de VVD niet mee. Zaterdag vindt de officiële aftrap van de verkiezingscampagne plaats, maar vrijdagavond zit Mark Rutte al aan tafel bij Jinek. Daarom probeert de partij het interne integriteitsonderzoek naar VVD-Kamerlid Mark Verheijen vrijdag al af te ronden. Volgens de Volkskrant zouden enkele fractieleden Verheijen al hebben gevraagd zijn Kamerlidmaatschap op te zeggen, maar dat weigert hij. Hij wacht het onderzoek af, dat onder leiding van staatsraad Jan Kees Wiebenga, wordt gehouden. Het declaratiegedrag van het Tweede Kamerlid staat ter discussie. Ook regelde hij eerder een gratis feestje voor de VVD op het verlieslijdende Floriade en ontving hij een halve maandsalaris a 4000 euro dubbel voor werk dat hij niet heeft gedaan.

In 2013 lanceerde de VVD nog een gedragscode, waar alle VVD’ers zich aan moeten houden. De partij moet namelijk het goede voorbeeld geven, vindt Rutte. Maar dat lijkt nog niet helemaal te lukken. Zo lopen er op dit moment tien strafrechtelijke onderzoeken naar VVD’ers.

De Kruif is overigens op non-actief gezet. Voorzitter van de VVD-Kamercentrale in Utrecht, burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal, laat aan het AD weten:

In samenspraak met de lokale afdeling hebben wij haar meteen op non-actief gezet. Ze is nog steeds raadslid, maar opereert dus niet namens de VVD. Ik kan en zal haar niet voordragen voor royement als lid totdat haar schuld is bewezen, want zo gaat dat in een rechtsstaat.

De Volkskrant: VVD-campagne start in mineur door integriteitsaffaires

cc-foto: RTV Stichtse Vecht

Geef een reactie

Laatste reacties (44)