Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het is officieel: vieze buitenlucht is kankerverwekkend

  •  
17-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
uitstoot300_03.jpg
Wereldgezondheidsorganisatie classificeert luchtvervuiling officieel als veroorzaker van longkanker ... Kans op blaaskanker neemt ook toe
Iedereen wist het al, maar nu is het ook officieel: de vervuilde lucht die we buiten inademen is vanaf donderdag geclassificeerd als veroorzaker van longkanker. Alleen in 2010 waren er al zo’n 223.000 dodelijke gevallen van longkanker, die te wijten zijn aan vervuilde lucht. Dat laat het Internationaal Centrum voor Kankeronderzoek (IARC), een gespecialiseerd agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), weten.
Maar het is nog erger: Niet alleen veroorzaakt luchtverontreiniging longkanker, het is ook nog eens een van de belangrijkste milieu-oorzaken van kankergevallen in het algemeen. Het instituut meent dat er voldoende bewijs is dat de vervuilde buitenlucht longkanker veroorzaakt. Op sommige plekken van de wereld kun je net zo goed meeroken, want de buitenlucht is daar net zo ongezond, aldus hoofdonderzoeker Kurt Straif. Niet alleen longkanker ligt op de loer, luchtvervuiling verhoogt ook de kans op blaaskanker.
Het IARC komt tot de conclusie nadat de expert studies van een duizendtal mannen en vrouwen, die decennia zijn gevolgd, onder de loep namen. Ze concluderen dat voorlopig niet gesteld kan worden dat een bepaalde groep (vrouwen of mannen, jongeren of ouder) kwetsbaarder is. Maar “de personen die het meest worden blootgesteld (aan vervuilde lucht) zijn het kwetsbaarst”, aldus Kurt Straif van het IARC. “De lucht die we inademen is besmet met een mengeling van substanties die kanker veroorzaakt.”
cc-foto: FaceMePls

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.