Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het Pinokkio-effect bestaat! Min of meer…

  •  
25-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
pinokkio.jpg
Onderzoekers: Aan onze neus is echt af te lezen of we liegen, of de waarheid spreken
Spaanse onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat onze neus inderdaad aantoont of we liegen of de waarheid spreken. Hoewel hij niet in grootte verandert zoals bij Pinokkio, vindt er wel degelijk een verandering plaats: onze neus wordt namelijk warmer wanneer we liegen.
Met behulp van een warmtecamera konden de onderzoekers, Emilio Gomez en Elvira Salazar Lopez, de verandering aantonen. Vooral de temperatuur in het puntje van onze neus neemt toe wanneer een mens emotionele stress, bijvoorbeeld bij een leugen, ervaart. Het weefsel rond de neus wordt juist kouder.
RTEmagicC_media.jpg
In de thesis van de onderzoekers is te lezen:
Als we over onze gevoelens liegen, activeert zich een gedeelte van onze hersenen dat rechtstreeks met de regeling van onze lichaamstemperatuur verbonden is. Zeg maar onze thermostaat dus. Hoe groter de emotionele spanning, hoe hoger de activiteit in dat gedeelte van onze hersenen. Daardoor wordt er meer warmte opgewekt en die uit zich onder meer aan onze neus.  Warmtebeelden bewijzen onze analyse.
cc-foto: Marco

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.