40

‘Het regent cijfers en plannen’

Delen van het begrotingsakkoord wederom uitgelekt voor Prinsjesdag ... Oppositie woedend: eist tekst en uitleg van Rutte

Het begrotingsakkoord geheim houden tot aan Prinsjesdag, is dat eigenlijk nog wel van deze tijd? En is het überhaupt nog wel mogelijk? Feit is dat het kabinet keer op keer niet lukt om het akkoord tot aan de derde dinsdag van september geheim te houden. Ook dit jaar lekten delen van het akkoord voortijdig uit, zo maakte RTL Nieuws dinsdagavond bekend hoe het koopkrachtplaatje er uit komt te zien. Tot grote ontsteltenis van de oppositiepartijen, die vrijdag pas alle informatie zullen ontvangen.

SP-Kamerlid Ronald van Raak eist nu van de partijen die betrokken zijn bij de totstandkoming van het akkoord – behalve het kabinet, ook SGP, ChristenUnie en D66 – dat de stukken per direct openbaar worden gemaakt. Van Raak wil zo kunnen controleren of de gelekte informatie inderdaad klopt. Van Raak:

Dit is de grootst mogelijke schoffering van de Tweede Kamer. Vanmiddag heb ik nog gevraagd om de stukken openbaar te maken en nu lekken de stukken via RTL alsnog uit. Waarom moeten wij als oppositie tekenen voor geheimhouding en krijgen de media de spullen wel?”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt sluit zich bij Van Raak aan. Op Twitter laat hij verbolgen weten:

Als Kamerleden begroting lekken, worden ze geschorst. Als coalitie lekt, is er geen sanctie. Dus lekt het, regent het, cijfers en plannen

ps: wij (de echte oppositie) krijgen vrijdag pas een beveiligde USB-stick met deze cijfers.”

Het is overigens niet de eerste keer dit jaar dat een aantal plannen vroegtijdig naar buiten komt. Eerder wist RTL Nieuws al te achterhalen dat de arbeidskorting volgend jaar omhoog zal gaan en het belastingtarief in de eerste schaal omlaag zal gaan. Verder lijkt er meer geld naar veiligheid te gaan; Defensie krijgt tot 2017 300 miljoen euro extra, de AIVD krijgt elk jaar 25 miljoen meer en het Openbaar Ministerie krijgt volgend jaar vijf miljoen extra.

De SP heeft inmiddels een spoeddebat aangevraagd.

Het hele koopkrachtplaatje vind je overigens hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)