27

Het veelbesproken liefdesleven van Mark Rutte

Van Jole in Haagse Gangen: 'We leven in het VIVA-tijdperk, maar waarom mogen we het er dan niet over hebben of Rutte en vriendin heeft?'

Na een weekend dat weer bol stond van campagneactiviteiten en optredens van de lijsttrekkers, bespreekt Felix de verkiezingsstrijd in Haagse Gangen met Peter Kee, politiek redacteur van Pauw en Witteman en Francisco van Jole, internetjournalist en hoofdredacteur van de opinie- en debatsite Joop.nl en Sherlo Esajas, hij was politiek adviseur bij de PvdA.

Het privéleven van de lijsttrekkers lijkt een steeds grotere rol te gaan spelen in de campagnes. Peter van der Vorst, van Van der Vorst ziet sterren op RTL, kwam over de vloer bij veel lijsttrekkers. Ook bij Rutte en Samsom. En het dochtertje van de PvdA-leider was zelfs in een campagnefilm te zien.

Een veel besproken onderwerp is ook het liefdesleven van premier Mark Rutte. Maandag schreef het AD over de vraag die volgens krant half Nederland bezig houdt: ‘Heeft Rutte nu echt geen vriendin?’ 

Het panel vindt het wel een interessante kwestie. Als het gaat over het privéleven van Rutte, dan vindt Francisco het wel een beetje hypocriet.

“Het lijkt er een beetje op alsof Rutte vindt dat we het er niet over mogen hebben, terwijl we leven in het VIVA-tijdperk. Relaties en emoties domineren de media. De Volkskrant schrijft veel over dat soort zaken. Het is heel normaal geworden. En dan hebben we een premier die single is, en daar zouden we het dan ineens niet over mogen hebben. Het is toch raar dat je in de Nederlandse kranten meer leest over Sarkozy en Carla Bruni en niet over onze eigen premier. Het lijkt een beetje een taboe.

Peter Kee vindt juist dat het taboe wordt doorbroken. Bij Peter van der Vorst beantwoordde Rutte wel vragen over zijn single bestaan, of hij ooit een relatie heeft gehad en de vraag of hij wellicht homo is. Volgens Sherlo is het geen taboe. “Ik denk dat het de Nederlandse kiezer niet zo erg boeit.” 

In het verleden zijn er weleens lijstrekkers geweest die een kijkje gaven in hun privéleven. Sherlo verwijst naar beelden van Ad Melkert die in de keuken stond en coquilles klaarmaakte. En ook VVD-er Gerrit Zalm kookte ooit voor een bijstandsmoeder. Het privéleven van de lijsttrekkers maakt desondanks nog niet echt deel uit van de campagnes. “Ook de premiersvrouwen spelen bijvoorbeeld nauwelijks een rol, maar dat kan in de toekomst weleens gaan veranderen,” zegt Peter Kee. 

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)