24

HHJHHEZ: de vraag die Wilders vreemd genoeg nooit gesteld wordt

In de Rotterdamse editie van de Joop-podcast Hier Hoor Je hoe Het Echt Zit praat Francisco van Jole in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg met drie journalisten over politieke kwesties, zoals het belang van tv-debatten en de bedreiging van de rechtsstaat door politiek partijen. Het gaat ook over het interview dat Geert Wilders toestond aan Rick Nieman van WNL. Mirjam de Winter, columnist voor NRC en verslaggever bij Radio Rijnmond, verbaasde zich over de grandeur die de setting van het interview uitstraalde. De locatie in het Haagse Hotel Des Indes had volgens haar een te hoog presidentieel gehalte.

Francisco van Jole begint vervolgens over de vraag die niet gesteld werd. Wilders heeft na zijn veroordeling door de rechter wegens zijn “minder, minder” uitspraak beweerd dat hij zich niets aantrekt van het vonnis en die woorden zal blijven herhalen. Hij heeft dat tot nu toe echter niet gedaan en niemand vraagt hem ook dat te doen. Is dat niet vreemd?

“De kans dat hij die vraag krijgt is erg klein,” stelt Simone Dekkers, redacteur van De Nieuws BV. “Hij zoekt immers zelf uit welke journalisten hij te woord staat en welk platform.”

Free lance journalist Dore van Duivenbode (onder meer VPRO en NRC) zegt dat zij de vraag zeker zou stellen als ze de kans kreeg. “Ik vind dat je als journalist ook een activistische rol moet aannemen.”

Dat laatste valt nog niet mee. Mirjam de Winter kreeg de kans om even een microfoon onder zijn neus te duwen toen Wilders Spijkenisse bezocht om daar zogenaamd spuitbusjes ‘verzetsspray’ uit te delen. “Ik voelde me heel erg geïntimideerd. Hij is veel langer dan je denkt, en dan al die mannen om hem heen. Er kwam eerlijk gezegd op dat moment geen kritische vraag meer uit, laat ik dat hier nu maar bekennen.”

Luister hier de hele podcast, het gesprek over de ongestelde vraag begint op 18:30.

Vannacht hoor je op NPORadio 1 tussen 2 en 4 fragmenten uit deze en de Haagse en Amsterdamse podcasts. Luisteraars kunnen dan ook reageren op de vraag van de week: Mogen partijen die de rechtsstaat willen afschaffen meedoen aan verkiezingen?

Politiek journalist Peter Kee in Nieuwspoort Den Haag met drie gasten. Allereerst een begrip op Het Binnenhof: journalist Frits Wester. Sharon Gesthuizen, die deze week na 10 jaar kamerlidschap afzwaaide en Mona Keijzer, de nummer twee van het CDA. Ze praten onder andere over Wilders, trollen, Rutte en het RTL-debat. Deze podcast is ook te beluisteren via iTunes.

Parlementair redacteur David van der Wilde zat in De Balie in Amsterdam. Hij praatte daar met Thierry Baudet, lijstrekker van het Forum voor Democratie. Een nieuwe partij waarmee hij onlangs in de peilingen de eerste zetel veroverde. Theoloog Rikko Voorberg schoof ook aan en in de aanloop naar de verkiezingen hadden ze het over hun visie op de Nederlandse samenleving.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)