5

Hiep hiep, hoera! Sms viert twintigste verjaardag

Op drie december is het precies twintig jaar geleden dat de sms werd geboren

De sms lijkt tegenwoordig wat aan populariteit in te doen, onder meer vanwege gratis chatdiensten als whatsapp. Toch is het vandaag, drie december, precies twintig jaar geleden dat het eerste sms’je werd verstuurd. In de jaren die volgden werd smsen een onverwacht groot succes.

Het eerste sms’je werd verstuurd door Neil Papworth. Het was een vroege kerstwens naar de directeur van Vodafone. Papworth:

Omdat mobiele telefoons nog geen letters op het toetsenbord hadden, typte ik het berichtje op een computer. Er stond Merry Christmas.

Papworth werkte als programmatuur bij telefoonprovider Vodafone. Smsen was niet bedoeld voor grootschalig gebruik, maar alleen voor intern gebruik.

We dachten dat sms wel handig was voor collega’s om korte boodschappen naar elkaar te sturen. Het eerste berichtje was geen opmerkelijke prestatie; ik deed gewoon mijn werk.

Toen gsm-bezitters ook sms’jes kregen was het aanvankelijk alleen om aan te geven dat er een nieuwe voicemail-boodschap was. Hierna duurde het nog zeven jaar voordat sms’en daadwerkelijk succes werd. Vanaf 1999 gingen ook andere providers de tekstdienst aanbieden.

Volgens Papworth is het geen verrassing dat de sms een succes is geworden. “Het leek toen niet zo groot te worden, maar ik ben niet verbaasd, omdat het zo makkelijk is en het kan met alle telefoon”, aldus de uitvinder.

En dat het een succes is geworden is te meten aan de hoeveelheid sms’jes die jaarlijks verstuurd worden. Het afgelopen jaar werden wereldwijd meer dan 8 biljoen berichtjes verstuurd. Dat zijn er ongeveer 15 miljoen per minuut.

Het Britse communicatiebedrijf Acision heeft een onderzoek gedaan naar gebruik van de mobiele telefoon. Sms’en is de op één na populairste functie. Mensen gebruiken de telefoon alleen nog net iets vaker om te kijken hoe laat het is.

NOS: Sms wrd in 20 jr n onvrw8 suc6 🙂

cc-foto: Pieter Ouwerkerk

Geef een reactie

Laatste reacties (5)