Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe bevoorrecht ben jij?

  •  
13-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1012 keer bekeken
  •  
privilege300.jpg
Doe de test of laat de geniale comedian Louis CK je uitleggen wat 'privilege' eigenlijk betekent
Het begrip ‘privilege’ duikt steeds vaker op in maatschappelijke discussies. In het racismedebat gaat het dan vaak over ‘white privilege’, terwijl het seksismedebat ‘male privilege’ aan de kaak stelt, maar wat betekent het eigenlijk als mensen zeggen ‘check your privilege’? Het gaat erom dat blank zijn, of man zijn, of welvarend zijn, of gezond zijn, of hetero zijn als ‘de norm’ wordt beschouwd, wat maakt dat mensen uit die groep in een bevoorrechte positie verkeren. Daardoor zullen zij van bepaalde zaken, waar anderen erg mee worstelen, minder last hebben.
De populaire website Buzzfeed heeft nu een test ontwikkeld waarmee je letterlijk kunt checken hoe bevoorrecht je bent , met een puntenscore van 1 t/m 100. En als je nog steeds niet helemaal begrijpt wat het betekent om bevoorrecht te zijn, legt de Amerikaanse comedian Louis CK het in de video hierboven nog even haarfijn aan je uit.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.