Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe democratisch is Europa?

  •  
17-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
right2water.png
Het allereerste Europese burgerinitiatief wordt maandag in het Europees Parlement besproken

Maandag wordt in het Europees Parlement het allereerste Europese burgerinitiatief ooit besproken. Het betreft het initiatief over het recht op water. Meer dan 1,8 miljoen handtekeningen werden verzameld voor de ‘right to water campaign’. Ruim 22 duizend Nederlanders ondertekenden de petitie.
De initiatiefnemers van Right2Water zijn er op tegen dat Europa landen soms onder druk zet om de watervoorzieningen te privatiseren. Zo werden Griekenland en Portugal eerder onder druk gezet om dat te doen. Ook willen de initiatiefnemers dat de EU landen gaat helpen om te zorgen dat alle inwoners van de Europese Unie voortaan aangesloten zijn op schoon water.
Jerry van den Berge van de Europese vakbond is de campagneleider van het initiatief. Tegenover NOS verklaart hij dat het om twee redenen interessant is om te bekijken hoe de Europese Commissie en het Europese Parlement maandag op het pleidooi zal reageren:
Het is heel erg belangrijk dat iedereen toegang heeft tot schoon drinkwater en het is ook een soort testcase, omdat het het eerste burgerinitiatief is dat aangenomen is sinds die mogelijkheid er in 2012 kwam. We willen zien hoe open en democratisch Europa is.
Na de hoorzitting komt de Europese Commissie met een reactie op het initiatief.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.