8

Hoe overleef ik de crisis? DNB geeft antwoord

De Nederlandsche Bank wil voorkomen dat Nederlanders in problemen raken: Word financieel zelfredzaam, spaar en los je hypotheek af

Sparen en zo snel mogelijk de hypotheek af betalen. Dat is het advies dat De Nederlandsche Bank mensen meegeeft om het komende gure economische weer te doorstaan. “Wees bewust dat het er de komende jaren niet gemakkelijker op wordt”, waarschuwt DNB-directeur Joanne Kellermann in het AD van dinsdag.

Lagere pensioenen, dalende huizenprijzen en stijgende zorgkosten. De vooruitzichten die de eerste vrouwelijke DNB-directeur in het AD schetst zijn niet bepaald zonnig. De centrale bank wil voorkomen dat veel Nederlanders in financiële problemen komen. 

Kellerman (51), onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op de pensioenfondsen en verzekeraars, hamert op financiële zelfredzaamheid:

Het Nederlands pensioenstelsel is en blijft één van de beste ter wereld, ook onder de huidige omstandigheden. Maar er zijn heel wat veranderingen gaande en we kunnen er zeker van zijn, dat het er de komende jaren niet makkelijker op wordt. Dat is de realiteit. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich bewust wordt van die risico’s en nu gaat nadenken over zijn eigen oudedagvoorziening”

De DNB-directeur raadt aan om te sparen en bijvoorbeeld een hypotheekschuld zo snel mogelijk af te lossen. “Zeker als je onder de vijftig ben, is dat verstandig. Dan heb je nog jaren de gelegenheid om je financiële situatie te verbeteren.” 

Als een huizenbezitter zijn schuld sneller aflost worden de woonlasten lager. Als de maandlasten lager zijn, hoeft er geen probleem te ontstaan als het pensioen lager uitvalt.

Kellerman vreest dat het wantrouwen van consumenten in financiële instellingen roet in het eten gooit. Dat wantrouwen is de afgelopen jaren enorm toegenomen door bijvoorbeeld woekerpolissen: 

Financiën is al geen onderwerp waar mensen graag over nadenken. We moeten voorkomen dat mensen vanwege het diepe wantrouwen de financiële sector de rug toekeren en zich niet meer verdiepen in hun financiële plaatje.”

Er is geen reden voor paniek benadrukt Kellerman tot slot:

We hebben zeer solide verzekeraars. We moeten ons allen wel realiseren dat de financiële omstandigheden waarin zij opereren moeilijk zijn. Maar verzekeren gaat juist over de lange termijn en verzekeraars zijn niet anders gewend dat over langere termijn risico’s in te schatten.

AD: DNB: Spaar en los hypotheek snel af

Foto-cc: Anna Dragatsika

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)