20

Hoe zichtbaar is GroenLinks?

In de rubriek Haagse Gangen in DeGids.fm vandaag verder ook Jan Jaap van der Wal en Panache

DeGids.fm gaat de Haagse Gangen na in de verkiezingsstrijd. Wat speelt er vandaag? Wat wordt er bekokstoofd? Wie wint er van wie in de peilingen of op de internetfora? Met gasten Peter Kee, politiek redacteur van Pauw en Witteman. Francisco van Jole, internetjournalist en hoofdredacteur van de opinie- en debatsite Joop.nl.


Francisco van Jole besprak dinsdag de persoonlijke websites van de lijsttrekkers. Hiermee was het triest gesteld. Op geen enkele website werd gesproken over de komende Tweede Kamerverkiezingen. Zo had Alexander Pechtold al sinds juli niet meer naar zijn eigen website omgekeken. Maar de kritiek hielp. “Waar de journalistiek al niet goed voor is,” zegt Francisco. “Jolande Sap schreef dinsdag ineens een stukje op haar site over zorglasten voor lage inkomens.”

Hoe staat het er eigenlijk voor met GroenLinks? De partij lijkt haast onzichtbaar in de campagne voor de Tweede kamerverkiezingen. Peter Kee: “Onder Femke Halsema was GroenLinks nog regeringsfähig. Halsema werd geprezen omdat ze bij de vorige verkiezingen boven de partijen stond. Tien zetels bij de laatste verkiezingen, nu staat de partij op vier zetels in de peilingen. De partij heeft zichzelf in de fik gestoken. Na de Kunduz-missie  krabbelde de partij weer op, maar toen presenteerde Dibi zich als kandidaat-lijsttrekker. De partij scheurde vervolgens. En daarna kwam Ineke van Gent om in een afscheidsinterview over de fractie te plassen. Ze zou geen leiding ervaren en de fractie stuurloos vinden.

Francisco: “GroenLinks heeft inhoudelijk een goed programma over duurzaamheid, maar het thema duurzaamheid doet het niet zo goed meer. Dat is net zo populair als ontwikkelingshulp. En als je een campagne gaat beginnen over gratis kraanwater, dan sluit je niet echt aan bij de kiezer.” 

En dan zijn er ook nog onhandige optredens. Op Lowlands sprak Jolande Sap het publiek toe. Ze zei dat het al heel lang geleden is dat ze een festival heeft bezocht. Francisco: Alles wat ze aanraakt en wat ze doet, gaat mis. Zo je verhaal beginnen op Lowlands moet je juist níet doen. Dit is haar thuispubliek, hier staan haar stemmers, hier kan ze scoren. Dat doet ze niet. In plaats dat hier een politieke held staat, staat daar ineens je moeder.”

Slaat de paniek al toe bij GroenLinks? Peter Kee: “Reken maar dat er veel vergaderd wordt. Meestal is dat niet bevorderlijk voor de campagne. Dan komen er ineens allemaal adviseurs en dat is erg vermoeiend. Dat ga je straks ook terugzien op de gezichten. De winnaars stralen, de mensen die het zwaar hebben worden steeds grauwer. Maar het wordt pas echt gevaarlijk als de oude knarren van GroenLinks uit de stal komen om te helpen. Als dat gebeurt, dan ben je echt verloren. Dan weten we pas echt hoe laat het is.”

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)