Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoera! Nederland op twee op ranglijst persvrijheid

  •  
30-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
persvrijheid.jpg
Alleen Finland gaat ons nog voor
De champagne kan ontkurkt worden! Hoewel in Nederland geregeld ‘censuur’ wordt geroepen, is de persvrijheid in ons land erg groot. Misschien juist wel omdat censuur-roepers iedereen scherp houden? Wie zal het zeggen. Het goede nieuws: dit jaar stijgt Nederland weer een plaatsje op de World Press Freedom Index, van plek nummer drie, naar nummer twee. Finland staat, voor de derde keer op rij op nummer 1. De lijst wordt jaarlijks opgesteld door Reporters sans Frontières (RSF). De organisatie inventariseerde tot november de persvrijheid in 179 landen.
De overige landen in de top vijf zijn Noorwegen, Luxemburg en Andorra.
Vorig jaar waren er nog veel verschuivingen vanwege de Arabische Lente, maar nu de situatie meer is ‘genormaliseerd’, is de lijst volgens RSF een betere afspiegeling.
Onderaan bungelen landen als Eritrea, Noord-Korea en Turkmenistan. De makers van de lijst benadrukken dat er geen rekening is gehouden met het type politieke systeem in de landen bij het opstellen van de lijst, maar dat het wel duidelijk is dat de journalistiek beter gedijt in democratieën.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.