Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hof: Brits parlement moet stemmen over Brexit

  •  
24-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
27882760282_f0f69d0995_k

© cc-foto: Jeremy Segrott https://flic.kr/p/JtUrdf

Premier Theresa May mag artikel 50 van het Verdrag van Lissabon niet in werking laten treden zonder dat het parlement er over gestemd heeft. Dat heeft de Britse hooggerechtshof bepaald. Een lagere rechtbank was al eerder tot die conclusie gekomen maar tegen dat vonnis was de regering van May in beroep gegaan. Met een meerderheid van 8 tegen 3 heeft het hof het vonnis overeind gehouden. De parlementen van Noord-Ierland, Schotland en Wales hoeven geen goedkeuring te verlenen.
Het waren opvallend genoeg vooral de partijen die roepen dat het Britse parlement te weinig zeggenschap heeft over internationale zaken, zoals de Ukip, die zich verzetten tegen het vonnis. Gina Miller die de zaak voor de recht had gebracht reageerde opgetogen. Ze stelt dat de gekozen volksvertegenwoordigers nu de kans krijgen te doen waarvoor ze gekozen zijn, namelijk op basis van hun kennis en ervaring de beste koers uitzeten voor het land.
Een grote meerderheid in het parlement heeft de referendumuitslag geaccepteerd, onder meer omdat de politici niet tegen de ‘volkswil’ in wilden gaan. Maar May moet nu een wet indienen die de Brexit mogelijk maakt. Naar verwachting barst er een hevige politiek strijd los rond amendementen die de voorwaarden bepalen waaronder de Brexit in werking wordt gesteld. May wilde die voorwaarden geheim houden.

Meer over:

nieuws, brexit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.