Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hof Oeganda zet streep door antihomowet

  •  
01-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Oeganda_gay300.jpg
Aanname van de wet geschiedde niet volgens de parlementaire regels, aldus het constitutioneel hof
Het constitutioneel hof in Oeganda heeft de omstreden, aangescherpte antihomowet geschrapt. Het hof heeft de wet ongeldig verklaard, omdat die niet op de juiste manier is aangenomen, zo meldt de NOS.
De spreker van het parlement heeft onwettig gehandeld toen de wet werd aangenomen, zo oordeelde het hof. Er waren te weinig parlementsleden aanwezig om de stemming door te laten gaan, zo is bij de NOS te lezen.
President Museveni tekende de wet, die de straffen voor homo’s fors verhoogde, in februari. Eerder weigerde hij, vanwege de afwezigheid van de parlementariërs. Onder druk van zijn partij tekende hij alsnog.  De wet leidde wereldwijd tot kritiek. Nederland bevroor enkele miljoenen euro’s steun aan het Afrikaanse land.
In maart vroeg een groep mensenrechtenactivisten het hof om de antihomowet ongrondwettig te verklaren. Sinds de wet van kracht werd, zijn meerdere homoseksuelen of vermeende homoseksuelen belaagd en mishandeld, zo schrijft nieuwssite NU.nl bij monde van de activisten.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.