Laatste update 17:41
59

Hoge Raad: Staat voor 10 procent aansprakelijk bloedbad Srebrenica

De Nederlandse Staat is voor 10 procent aansprakelijk voor de massamoord op moslimmannen na de val van Srebrenica. Dat is het oordeel van de Hoge Raad die daarover vrijdagochtend uitspraak deed. De mate van aansprakelijkheid van de Staat is daarmee minder dan het Hof eerder schatte.

In 1995 bevonden zich 350 moslimmannen op de Nederlandse basis Potocari. Zij werden van de basis afgestuurd, waarna zij door de Bosnische Serviërs onder leiding van generaal Ratko Mladić werden vermoord. De Hoge Raad vond dat Dutchbat de 350 mannen had moeten aanbieden op de compound te blijven en zo kans te maken uit handen van de Bosnisch Servische troepen te blijven. Omdat de Bosnische Serviërs wisten dat de mannen op de compound waren en de machtsmiddelen hadden hen te arresteren, acht de Hoge Raad de kans niet groot dat Dutchbat dit had kunnen voorkomen, maar zegt dat het ook niet uitgesloten is dat dit wel was gebeurd. De Hoge Raad oordeelde dat de overlevingskans van de 350 mannen, waren zij niet van de compound gestuurd, zo’n 10 procent was.

Dat oordeel betekent dat de Staat aansprakelijk wordt gesteld voor 10 procent van de schade die de nabestaanden hebben geleden. Zij kunnen dit op de Nederlandse Staat verhalen. Na de inname van de Bosnische stad Srebrenica in 1995 werden duizenden moslimmannen en -jongens gedeporteerd en afgeslacht. Het precieze aantal is onbekend, maar het Bosnische herdenkingscentrum gaat uit van ruim 8000 slachtoffers. Het bloedblad van Srebrenica wordt gezien als de ergste daad van genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Bron: NOS, cc-foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (59)