Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Hogere koopkracht goed voor economie'

  •  
18-01-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
asscher300.jpg
Lodewijk Asscher: Loonmatiging en lastenverzwaring helpen koopkracht om zeep ... Wientjes: Niet inhoud portemonnee maar gebrek aan vertrouwen zorgt voor daling koopkracht
Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken, waarschuwt in een interview met het Financieele Dagblad voor een daling van de koopkracht. Wanneer consumenten minder te besteden hebben, is dat slecht voor de economie, aldus Asscher. Het Financieele Dagblad kopt dat Asscher loonstijgingen wil, maar dat woord zou de minister volgens een woordvoerder van het ministerie niet in de mond hebben genomen. Hij zou niet de voordelen van loonstijging hebben benoemd, maar juist de nadelen van loonmatiging.
Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, was er als de kippen bij om een reactie te geven op de foutieve kop – ‘Vicepremier Asscher ziet voordeel van loonstijging voor de economie’ – van het Financieele Dagblad. Hij laat weten dat stijging van de lonen in ieder geval géén oplossing is voor de slechte economische situatie. De economie wordt weliswaar geremd door lage bestedingen, maar dat heeft allemaal te maken met een gebrek aan vertrouwen, ofwel onzekerheid over beleid. Niet met hoeveel geld Nederlanders in hun portemonnee hebben.
Asscher daarentegen gelooft dat juist loonontwikkeling en economische groei het antwoord zijn op meer koopkracht. Het FD tekent op:
Het is niet aan mij om de looneisen te formuleren, maar het zou wel helpen als Nederlanders weer wat meer koopkracht krijgen. Dat kan onder meer via de loonontwikkeling. We weten dat meer koopkracht vooral van hogere lonen of van meer economische groei moet komen. Dit kan niet alleen uit Den Haag komen.
Asscher sluit zich in het interview aan bij het IMF en verschillende economen, onder wie Lex Hoogduin en Wim Boonstra, die al langer menen dat de slechte economische groei in Nederland komt door onder andere de loonmatiging en lastenverzwaring.
Robin Fransman, adjunct-directeur van het Holland Financial Centre, sluit zich bij Asscher aan en zegt op BNR blij te zijn met de ‘oproep’. Fransman, tevens actief lid van de VVD, zegt:
Ik denk dat het echt een oproep is voor de vakbonden de looneisen te verhogen […] Ik geloof wel dat steeds meer mensen doorkrijgen dat je ook te ver kan gaan met loonmatiging. Die situatie hebben we eigenlijk in Nederland sinds 2010.
Volgens Fransman kreeg iedereen in 2012 door dat we te ver zijn doorgeschoten:
Vanaf dat moment zie je verschillende partijen beginnen met constateren dat loonmatiging te ver gaat, dat het nu contraproductief is. Sindsdien zijn allerlei onderzoeken verschenen die dat aantonen.”
De Holland Financial Centre is een organisatie opgezet door verschillende partijen uit de financiële sector, waaronder de overheid, banken, verzekeraars en pensioenfondsen, met als doel als een joint venture de financiële sector in Nederland te versterken.
Update 13.00
SP-leider Emile Roemer vindt het zonde dat Asscher niet voor loonstijgingen pleit. Roemer:
Zonde! Dit zou een verstandig voorstel zijn geweest om de crisis te bestrijden. Mensen hebben te weinig te besteden en houden de hand op de knip. Vele economen zijn het inmiddels met ons eens dat loonmatiging de crisis verdiept.”
De focus van het kabinet op harde bezuinigingen leidt volgens de SP-leider juist tot een verdieping van de crisis.
We moeten juist investeren om de economie te versterken. Het verhogen van de lonen is één van de manieren om dat te doen zoals ook het IMF eerder stelde. Het is een gemiste kans dat het kabinet Rutte/Asscher dit laat liggen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.