Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hollande schrapt belastingvoordeel rijken

  •  
05-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hollande_300_03.jpg
Socialistische president belast winstuitkering om investeringen te bevorderen ... Historisch: Regering gaat polderen, net als Duitsland
De linkse Franse president François Hollande lost zijn verkiezingsbelofte in dat hij de rijke bovenlaag van de samenleving extra offers zal vragen om de crisis te bestrijden. De socialist, die in mei aantrad, ziet zich geconfronteerd met een gapend gat in de begroting.
De belastingmaatregelen die Hollande doorvoert treffen vooral de rijken en moeten 7,2 miljard opbrengen. Hij verlaagt bijvoorbeeld de voet voor vermogensbelasting zodat ook mensen met een vermogen boven de 1,3 miljoen euro er onder vallen. Onder Sarkozy was die juist verhoogd.
Ook de belasting op erfenissen wordt verhoogd. Onder Sarkozy was die eveneens verlaagd. Verder verhoogt Hollande de belasting voor banken. Over financiële transacties wordt een 0,2 procent heffing gevorderd. Ook moet er een premie betaald worden bij dividend-uitkeringen. Door het uitbetalen van winsten te belasten (drie procent) hoopt Hollande dat het geld door bedrijven aangewend wordt voor investeringen. Die investeringen moeten de concurrentiepositie ten opzichte van Duitsland verbeteren. Verder schaft Hollande de maatregel van Sarkozy af om overwerk niet te belasten.
Polderen De belastingmaatregelen zijn nog maar een begin. In het najaar komt hij met verdere plannen waaronder een belastingtarief van 75 procent op inkomsten boven een miljoen euro per jaar. Dan moet ook duidelijk worden hoe Hollande precies gaat bezuinigen op de staatsuitgaven. De president kampt met een gat op de begroting van 40 miljard euro.
Het Franse kabinet herhaalde de belofte dat er 150.000 banen gecreëerd worden om de kwakkelende economie te stimuleren. Ook komen er meer leraren en politieagenten. De Franse premier Jean-Marc Ayrault maakte deze week nog een andere 
belangrijke beslissing bekend. Het land gaat niet langer geregeerd worden via decreten uit het presidentiële palies. In plaats daarvan wordt overleg gestart met werkgevers,  bonden, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Kortom Frankrijk gaat polderen.   Hollande kopieert daarmee de Duitse benadering die zich bewezen heeft.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.