46

Hollande wil nieuwe Europese deal

Update: Leraar Duits Ayrault wordt premier ... Hollande in inauguratietoespraak: Niet alleen Europese afspraken maken over schulden, ook over groei ... Vandaag nog eerste staatsbezoek van de nieuwe Franse president aan Duitsland

Francois Hollande wordt vandaag officieel beëdigd als president van Frankrijk. Ook zal hij bekend maken wie zijn premier wordt. Hij wordt na Francois Mitterand de tweede socialistische president van het land. Zijn voorganger Sarkozy verlaat het politieke podium als een van de meest ongeliefde presidenten die Frankrijk ooit heeft gehad.


Update 18:00

De 62-jarige Jean-Marc Ayrault is door Hollande benoemd als premier. Ayrault was voorheen leraar Duits en onderhoudt goede banden met Duitse politici. (RTL Nieuws)

Update 11.30
De nieuwe Franse president François Hollande wil met de andere EU-lidstaten een overeenkomst sluiten waarin bevordering van de economische groei en terugbrenging van de schulden met elkaar worden verbonden. Dat heeft hij direct na zijn beëdiging in het Elysée gezegd, zo meldt de Volkskrant. De 57-jarige socialist onderstreepte dat hij president van alle Fransen wil zijn.
Hollande sprak in zijn eerste rede als president over “een nieuw pad” dat hij wil opgaan in Europa. “Ik stuur een boodschap van vertrouwen richting het Franse volk. Wij zijn een groot land dat altijd is gegroeid door de uitdagingen die het moest aangaan.” Hij voorspelde het land met waardigheid en simpelheid te zullen regeren.

Eerder
Het inauguratiefeestje van Hollande, bijgenaamd ‘monsieur Normal’, zal bescheiden zijn. Direct na zijn inauguratie zal de kersverse president voor een ware vuurdoop afreizen naar Duitsland voor een gesprek met bondskanselier Angela Merkel. De as Frankrijk-Duitsland is cruciaal voor samenwerking binnen Europa. Met het oog op de crisis is het belangrijk dat Hollande en Merkel tot een verstandhouding komen, zo schrijft onder andere Trouw. Tijdens de verkiezingen zei de socialist Hollande dat hij andere afspraken wil maken dan de conservatieve vrienden Sarkozy en Merkel al hebben gesloten. 

Volkskrant: Hollande wil EU-pact over groei

Trouw: Hollande vandaag beëdigd tot president

Guardian: Francois Hollande faces a baptism of fire in Berlin

France24: Curtain closes on ‘unpopular’ Sarkozy presidency

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)