Laatste update 12:20
39

Homo-slachtoffer eerwraak teruggestuurd naar Turkije want ‘niet gay genoeg’

De 28-jarige homo Sercan is twee jaar geleden vanuit Turkije op de vlucht geslagen omdat zijn familie hem dreigt te vermoorden nadat hij weigerde uitgehuwelijkt te worden aan een Koerdisch meisje. De IND wil hem uitzetten omdat de ambtenaar die de zaak van Sercan in twee gesprekken beoordeelde, vond dat hij “niet gay genoeg is”.

RTV Oost meldt:

“Hij is lief, meegaand en staat voor iedereen klaar”. Lotte Kammelar, teamlid van wijkcentrum Villa Voorstad, heeft niets dan goeds te vertellen over Sercan. “Hij doet vrijwilligerswerk, wandelt met oudere mensen en werkt zich een slag in de rondte op de Villa”. Maar volgens Lotte er is één ding wat Sercan nog het meest karakteriseert. En dat is zijn geaardheid. “Hij is gewoon écht homo, dat zie je meteen”. Annetin Frik, de beste vriendin van Sercan, begint er ook uit zichzelf over: “Hoe kan iemand denken dat hij geen homo is? Het is zó duidelijk”.

Mark Harbers, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, erkende begin deze maand in een brief aan de Kamer dat de manier waarop de IND vaststelt of een asielzoeker die vlucht voor anti-homogeweld ook daadwerkelijk homo is, niet voldoet. “De IND zegt nooit te vragen naar details over het seksleven van een asielzoeker, of een psychologisch onderzoek uit te voeren. Het is ook niet toegestaan om door middel van video-namen homoseksualiteit te ‘bewijzen’ – ook niet als de asielzoeker het materiaal zelf aanbiedt. Het relaas staat centraal”, schrijft RTV Oost.

De rechter heeft gevonnist dat Sercan Nederland moet verlaten. Het hoger beroep dat hij heeft aangespannen mag hij hier niet afwachten. Het wijkcentrum in Deventer is een petitie gestart om te voorkomen dat hij wordt uitgezet.

cc-foto: Phillipa Willits

Geef een reactie

Laatste reacties (39)