10

Homo wordt stiekem bloeddonor

Vlaming liegt bij invullen aanmeldingsformulier om aan te tonen dat Rode Kruis discrimineert 

Homoseksuele mannen mogen geen bloed doneren. Hoe graag ze ook willen, ze worden ervan uitgesloten omdat het risico op HIV te groot zou zijn. Zelfs wie al jarenlang een monogame relatie heeft en voor de zekerheid getest is op HIV en andere ziektes, wordt geweigerd. Dat zette de Vlaming Michiel Vanackere, die graag bloed wilde doneren, ertoe drie keer tegen het Rode Kruis te liegen en een vinkje te zette bij ‘hetero’ op het aanmeldingsformulier.

Tegenover de Vlaamse krant De Morgen verklaart Vanackere waarom hij ervoor koos te liegen:

Omdat het heel stigmatiserend is dat mannen die ooit seks hadden met mannen geen bloed mogen geven. Ik zat anderhalf jaar in een monogame relatie, liet me testen op soa’s en hiv. Waarom mag ik dan geen bloed geven? Ik voelde me beledigd. Geen enkel argument is goed genoeg om homo’s geen bloed te laten geven.

Eén op de twintig mannen die ooit seks hadden met mannen, is hiv-positief. Onder de algemene bevolking is dat veel lager: slechts één op de duizend. Dat verhoogde risico geldt als reden om homoseksuele mannen te weigeren. Ook in Nederland mogen homo’s geen bloeddonor zijn. “Vanwege het verhoogde risico”, vertelt een medewerker van Sanquin. “Homoseksuele vrouwen mogen wel bloed doneren.”

Dat verhoogde risico is voor Vanackere belangrijk, maar zou geen leidraad in het discriminatoire beleid van het Rode Kruis meoten zijn. Vanackere:

Dat homo’s een verhoogd risico op hiv hebben, klopt. Maar de homogemeenschap is geen homogene groep […] Laat het criterium dan onveilig vrijgedrag zijn, en niet het geslacht van mijn bedpartner. Hun argumentatie doet uitschijnen dat alle homo’s anale seks hebben, en het ook nog eens onveilig doen. Dat strookt niet met de realiteit.

De Morgen: “Het is alsof het Rode Kruis lacht met homo’s”

Geef een reactie

Laatste reacties (10)