Laatste update 21:32
18

Homofobie bedreigt Plovdiv, culturele hoofdstad van Europa

De Bulgaarse stad Plovdiv, de op een grootste stad van Bulgarije en dit jaar samen met het Italiaanse Matera Europese culturele hoofdstad, staat op het punt het hoofd van de organisatie te ontslaan vanwege een fototentoonstelling over LHBT-rechten. In juli moet de expo openen met beelden van gay prides in de Balkan de afgelopen jaren. Een parlementslid van de ultranationalistische VMRO eist dat de tentoonstelling, waar ook een debat en concert bij hoort, afgelast wordt. “We willen dat ze het niet doen. En we zullen ze tegenhouden met alle legale en zo nodig illegale middelen,” verklaart VMRO-parlementariër Alexander Sidi in The Guardian.

Maandag stemt de gemeenteraad over het voorstel de curator van de culturele hoofdstad, Svetlana Kuyumdzhieva, te ontslaan. Zij wijst er op dat Plovdiv culturele hoofdstad kon worden op voorwaarde dat de politiek zich niet met de inhoud zou bemoeien. Die belofte blijkt loos.

VMRO, een van de drie ultranationalistische partijen in het parlement, heeft inmiddels 21 leden van de 50 zetels tellende gemeenteraad achter het homofobe voorstel gekregen. Onder andere de Bulgaarse Socialistische Partij steunt het ontslag van de curator. Een woordvoerder van een andere partij die het ontslag steunt, Verenigd voor Plovdiv, zegt tegen The Guardian dat Plovdiv nu eenmaal een conservatieve stad is en dat het beter is aan andere thema’s aandacht te besteden.

Een woordvoerder van Glas, de landelijke LGBT-beweging, stelt dat de tentoonstelling hoe dan ook in enige vorm zal doorgaan.

Homofobie is in Bulgarije een groot probleem. Een enquête maakte vorige maand duidelijk dat slechts een op de drie ondervraagden er geen bezwaar tegen heeft een homo als buur te hebben. Een LGBT-centrum in de hoofdstad Sofia lijdt onder aanhoudend vandalisme en lesbiennes zijn op straat aangevallen door homofoben.

Het officiële thema van de culturele hoofdstad Plovdiv is ‘samen’. Dat begrip is aan ultranationalisten niet besteed.

cc-foto: David Jones

Geef een reactie

Laatste reacties (18)