Laatste update 18:08
126

‘Homofobie bij Voetbal Inside mede mogelijk gemaakt door Amstel Bier’

Foto: ANP

Het televisieprogramma voor voetbalminnend Nederland Voetbal Inside staat niet bepaald bekend vanwege de diepgang die de presentatoren voor het voetlicht brengen. In tegendeel zelfs. Het desondanks populaire RTL7-talkshow grossiert juist in plat vermaak en dat vaak met gebruik van racistische, seksistische en ronduit homofobe uitingen. Daar moet een einde aan komen, vindt onder andere documentairemaakster Sunny Bergman. Op Facebook is zij met een aantal anderen een actie gestart om de homofobie van Voetbal Inside tegen te gaan en adverteerders erop attent te maken wat er met hun geld gebeurt.

Bergman schrijft:

Voetbal Inside laat zich al jaren van zijn meest seksistische en racistische kant zien. En deze week moesten homo’s het weer eens ontgelden. René van der Gijp walgt van homoseks (‘heel ranzig’) én van het idee om twee mannen te zien trouwen. Wat moet het verschrikkelijk zijn dit te aan te horen wanneer je ouders tv kijken en je zelf nog uit de kast wil komen. Treurig genoeg is het geen verrassing van de man die homofobie in de topsport al eerder normaliseerde- door dingen te zeggen als ’14-jarige homo’s stoppen met voetbal, die gaan in een kapperszaak werken’ en ‘15 potten vaseline gingen er doorheen nadat ik al die homo’s over me heen kreeg’. Johan Derksen noemt Gay Pride, het feest en protest voor LHBTI-emancipatie, ‘een bloemencorso’ van ‘heren met een veer in hun reet.’ Voetbal Inside wordt mede mogelijk gemaakt door Amstel Bier, Gillete en Toto. Willen deze merken ook homofobie mede mogelijk maken? Zo nee: waarom sponsoren deze merken Voetbal Inside dan nog?

Eerder zei Van der Gijp ook al seks tussen twee mannen ‘heel ranzig’ te vinden. Op het verhaal van Jelle Brandt Corstius over de vermeende aanranding zei Van der Gijp: “Hij stak op een gegeven moment zijn pieleman in die jongen z’n mond. Dat vind ik ook smerig. Heel ranzig vind ik dat.”

Mede-ondertekenaar zijn: Paul Kisner, Lieke Marsman, Sunny Bergman en Roy van der Schilden.

Het trio René van der Gijp, Wilfred Genee en Johan Derksen is nu nog in overleg met RTL over een mogelijke dagelijkse voetbaltalkshow deze zomer op RTL4. Dat praatprogramma zou tijdens het wereldlkampioenschap voetbal gemaakt moeten worden; het toernooi waar Nederland niet aan meedoet en van 14 juni tot en met 15 juli in Rusland wordt gehouden.

Maandag beantwoordde de minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, overigens nog Kamervragen over homofobie binnen de voetbalwereld. In zijn beantwoording schrijft hij:

In 2014 is een enquête gehouden onder 400 contractspelers in de ere- en eerste divisie van het Nederlands betaalde voetbal. De profvoetballers gaven het klimaat voor homoseksualiteit in het voetbal destijds een onvoldoende. Zij zagen het gedrag van de fans en de machocultuur als belangrijkste oorzaken. Tegelijkertijd hadden de meeste spelers geen enkel probleem met een homoseksuele collega in het team […] De laatste jaren is acceptatie van homoseksualiteit op de agenda van de sport gekomen. De KNVB heeft diversiteit, waaronder LHBTI-acceptatie, als thema opgenomen in opleidingen van (jeugd) trainers en scheidsrechters. Bij alle clubs (Eredivisie/Jupilerleague) in het betaalde voetbal worden workshops gehouden over acceptatie voor jeugdtrainers. Ook is het thema onderwerp van gesprek met de samenwerkende supportersgroepen in het supporterscollectief. De gewenste
cultuuromslag is echter een zaak van een lange adem. Mijn collega van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en ik steunen daarom de activiteiten van de Alliantie Gelijkspelen, waar de John Blankenstein Foundation actief deel van uitmaakt, en samen met de KNVB zowel in het betaald voetbal als het amateurvoetbal het thema bespreekbaar maakt. De KNVB heeft bovendien laten weten dat in communicatie richting trainers, spelers, en scheidsrechters zij – onder de noemer van ‘Voetbalplezier voor iedereen!’ – de komende jaren aandacht willen blijven besteden aan de acceptatie van seksuele diversiteit. Om diversiteit in de sport en de acceptatie van LHBTI-sporters verder te bevorderen, zal ik dit thema meenemen als aandachtsgebied in het toekomstig sportbeleid, zoals bijvoorbeeld het Sportakkoord alsmede in het emancipatiebeleid bij de uitvoering van het Regenboogakkoord.
Lees ook NRC (2013): René van der Gijp wekt verbijstering: voetbal is geen sport voor homo’s

Geef een reactie

Laatste reacties (126)