Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Homoseksuele moslim bedreigd na maken film over bedevaart

  •  
01-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
filmmaker300.jpeg
Islamitische filmmaker op de bres voor homoseksualiteit in confronterende film
Parvez Sharma is een islamitische filmmaker die als homo zoekt naar de manier om zijn geaardheid en geloofsovertuiging met elkaar in balans te krijgen. En dus vertrok hij naar Mekka om daar aan een van de 5 zuilen binnen de de islam te voldoen: de bedevaart. Hij besluit erheen te gaan zoals hij is, dus zonder zijn geaardheid te verbergen. Op homoseksualiteit staat de doodsstraf in Saudi-Arabië. En dus besluit hij voor het doel van zijn documentaire zijn leven te riskeren.
In de film ‘A sinner in Mecca’ (een zondaar in Mekka) is te zien hoe Sharma de bedevaart onderneemt. Behalve veel positieve reacties kwamen er ook na het bekend worden van het bestaan van de documentaire (het was toen nog niet vertoond) bedreigingen binnen van onder meer mensen die vinden dat een moslim niet tevens homoseksueel kan zijn. Een aantal van die reacties plaatste de filmmaker op zijn website. Vanwege de bedreigingen werd ook de beveiliging tijdens het festival opgeschroefd.
De filmmaker blijft ondanks de negatieve reacties achter zijn besluit staan om de film te maken. Hij roept met zijn film moslims wereldwijd op om ‘de dingen te veranderen die veranderd moeten worden binnen de islam van de 21-ste eeuw’. Homoseksualiteit binnen de islam is een omstreden thema, waarbij zowel voor- als tegenstanders van de acceptatie van homo’s hun argumenten vaak zoeken in de koran of hadith (overleveringen van de profeet Mohammed). De film ging afgelopen april in premiere op het Hot Docs festival in Toronto.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.