Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hond kan horen of je blij of bedroefd bent

  •  
22-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hond_300_01.jpg
Wetenschappers ontdekken herkenning middels hersenonderzoek
Hongaarse wetenschappers hebben elf honden zo ver gekregen dat ze stil bleven zitten terwijl er een MRI-scan op hun hersens werd uitgevoerd. Ondertussen kregen ze zo’n tweehonderd verschillende geluiden te horen, van menselijk gelach en gehuil tot vrolijk geblaf.
Uit de resultaten maken de onderzoekers op dat mensen en honden dezelfde mechanismen gebruiken om sociale informatie te verwerken en daartoe beide over een geëvolueerd gedeelte van de hersenen beschikken dat daartoe is uitgerust. Zo reageren de hersenen van honden en mensen op soortgelijke wijze op gelach en gehuil. De honden herkennen daarbij zowel de gevoelens van soortgenoten als die van mensen. Wel reageren honden sterker op de emoties van soortgenoten. Het is de eerste keer dat dit deel van de hersenen bij non-primaten is ontdekt.
De Morgen schrijft:
Honden en mensen delen een gelijkaardige sociale omgeving”, stelt Attila Andics van de onderzoeksgroep voor gedragsbiologie. “Onze bevindingen suggereren dat beide soorten gelijkaardige hersenmechanismes gebruiken om sociale informatie te verwerken. Dit kan verklaren waarom de gesproken communicatie tussen mens en hond zo succesvol is”.
Onderzoeker Andics stelde al eerder vast dat honden feilloos stemgeluid kunnen identificeren.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.