33

Veel huishoudens kunnen energierekening niet betalen

Ruim 650.000 Nederlandse huishoudens hebben moeite om hun energierekening te betalen. Dat blijkt uit eerder dit jaar uitgevoerd onderzoek van Ecorys, waarover dagblad Trouw bericht. Volgens het onderzoeksbureau kan de energietransitie ertoe leiden dat in 2030 anderhalf miljoen huishoudens problemen ondervinden met het betalen van de energierekening.

Het gaat om gezinnen die minstens 10 procent van het inkomen besteden aan de energierekening en die in veel gevallen niet meer dan 14.000 euro per jaar verdienen, blijkt uit het rapport ‘De financiële gevolgen van de warmtetransitie’. Niet alleen laten ze het soms na de energierekening te betalen, ook bezuinigen ze op gas en elektriciteit. Ze zetten de verwarming bijvoorbeeld niet hoger dan 18 graden. Of radio en televisie staan nauwelijks aan om te besparen op elektriciteit.

Ecorys gaat ervan uit dat de energieprijzen de komende tien jaar zullen stijgen. De stijgende prijzen worden onder meer veroorzaakt door het beëindigen van de gaswinning in Groningen, de verhoging van de gasbelasting en de toenemende vraag naar elektriciteit.

cc-foto: Uriel Shuraki

Geef een reactie

Laatste reacties (33)