62

Honderden bij Amsterdams Piet-protest

Manifestatie op Beursplein tegen racistisch karakter kindervriend

In Amsterdam hebben zaterdag enige honderden mensen op het Beursplein geprotesteerd tegen het racistische karakter van Zwarte Piet. Onder de sprekers was Quinsy Gario, drijvende kracht achter de discussie.


De tegenstanders van het zwartmaken hielden hun manifestatie bewust op zaterdagmiddag om het kinderfeest van zondag, als Sint in de hoofdstad arriveert, niet in de wielen te rijden. Er was ook benadrukt dat het ging om een vreedzaam protest. De manifestatie verliep dan ook zonder enig incident. Quinsy Gario riep de deelnemers op zich niet te laten provoceren door relbeluste media als Pownews en De Telegraaf. Onder de sprekers ook Anousha Nzume die eerder deze week de bangige houding van Haagse politici in dit nationale debat aan de kaak stelde. Ook wethouder Pieter Hilhorst nam een kijkje bij het protest.

In Groningen werd bij de officiële intocht de Sint opgewacht door naar schatting 50.000 vooral zeer jonge belangstellenden. De intocht verliep ondanks een reeks problemen – de stoomboot raakte van koers en de staf van Sint was zoek, om maar een enkele zaken te noemen – gladjes en zonder wanklank. 

Geef een reactie

Laatste reacties (62)