69

Honderden deelnemers aan mars voor ongedocumenteerde vluchtelingen

Zaterdagmiddag is in Amsterdam een solidariteitsmars gelopen voor de ongedocumenteerde vluchtelingen van Wij Zijn Hier. Deze groep activisten voert al jaren strijd tegen het Nederlands asielbeleid en organiseerden de middag met meer dan tachtig maatschappelijke organisaties. Volgens uiteenlopende schattingen hebben tussen de 400 en 600 mensen meegelopen. Wij Zijn Hier kwam onlangs in het nieuws omdat ze een aantal sloopwoningen kraakten in Amsterdam-Oost.

Het grootste bezwaar van de van de brede coalitie die solidariteit toont is het niet sluitende migratietraject, waardoor mensen die niet terug kunnen naar het land van herkomst tegelijkertijd hun basisrechten in Nederland worden ontzegd. Uit de groep van Wij Zijn Hier zijn verschillende gevallen bekend van mensen die dit is overkomen of er door worden bedreigd. ‘Ons belangrijkste doel van vandaag is dan ook vooral symbolisch,’ legt Khalid Jone uit namens We Are Here. ‘Het onrechtvaardige immigratiesysteem aan de kaak stellen. Het is daarom fijn dat we met zoveel zijn, je leert veel van elkaar.’

Het tussen wal en schip raken van de vluchtelingen is het moeilijkst te verteren, schreef Ewout van den Berg eerder op Joop. Tijdens de middag valt het Van den Berg op dat er veel jongeren meelopen.

De mars die begon op het Krugerplein in Amsterdam-oost en eindigde bij het monument van de Dokwerker, op het Jonas Daniël Meijerplein, verliep rustig.

© Oscar Brak
Vluchtelingen
© Oscar Brak
Vluchtelingen
© Oscar Brak

Geef een reactie

Laatste reacties (69)