Laatste update 25 september 2018, 12:20
18

Honderden Nederlandse vrouwen stiekem gefilmd door upskirt-gluurders

Gluurders gaan steeds verder om heimelijk camerabeelden te kunnen maken onder de rok van vrouwen, naast smartphones worden tegenwoordig ook camera’s verstopt in tassen en schoenen. Honderden Nederlandse vrouwen zijn op die manier al gefilmd op openbare plekken, waarna de beelden online werden gedeeld met andere gluurders. Dat blijkt uit een reportage van RTL Nieuws.

De gluurders slaan vaak toe in de openbare ruimte. In winkels, het openbaar vervoer, tijdens het traplopen of op de roltrap. Er bestaat een internationaal netwerk van gluurders waarin ook handleidingen worden gedeeld om zo onopgemerkt mogelijk de lichamelijke integriteit van vrouwen te kunnen schenden. Op de beelden die gedeeld worden worden gretig commentaren geleverd als: “Die kont puilt lekker onder dat minirokje uit en voor die met dat korte broekje geldt hetzelfde. Goeie vangst, goed gedaan!”

RTL schrijft:

Naast smartphones worden er ook spycamera’s in alledaagse objecten geplaatst, zoals koffiebekers, tassen en zelfs schoenen. Met name een camera in de punt van de schoen is populair, omdat daarmee vrij gemakkelijk beelden van onder rokjes worden geschoten. Gluurders trekken deze schoen aan in drukke omgevingen, zoals het openbaar vervoer, en hoeven alleen in de buurt van een vrouw met een rok te staan om toe te slaan. Zodra de gluurders onder een rokje hebben gefilmd, blijven ze meestal langere tijd in de buurt van een vrouw hangen. Naast de billen worden dan ook de borsten en het hoofd in beeld gebracht. Later worden de ‘beste beelden’ achter elkaar gezet en gedeeld in het netwerk, waar gluurders over de video’s discussiëren. In het netwerk worden tienduizenden video’s verspreid, waaronder van Nederlandse vrouwen.

Volgens Sven Brinkhoff, universitair docent strafrecht zit er een ‘gat in de wet’ dat het moeilijk maakt om gluurders te vervolgen. Het Openbaar Ministerie adviseert vrouwen die slachtoffer worden van gluurders desalniettemin om aangifte te doen. De afgelopen jaren werden al twee mannen veroordeeld tot een taakstraf na het stiekem filmen van vrouwen onder hun rok. Justitie werkt momenteel aan een nieuwe wet waaronder het filmen onder rokjes expliciet strafbaar wordt. Het stiekem filmen kan de dader tot een jaar gevangenisstraf opleveren en indien de beelden ook verspreid worden, zelfs twee jaar.

Cc-foto: Adam

Geef een reactie

Laatste reacties (18)