62

Hongaarse politicus eist lijst ‘gevaarlijke joden’

Hongaarse regering veroordeelt uitspraken ... Ultranationalisten derde partij in Hongarije 

In Hongarije heeft de extreem-rechtse politicus Márton Gyöngyös geëist dat de regering een lijst opstelt van gevaarlijke joden. Dat meldt het Parool dinsdag. De jodenlijst zou volgens Gyongyösi nodig zijn wegens “verhoogde spanning” na het recente conflict in de Gazastrook.
Gyöngyösi is de plaatsvervangend leider van Jobbik, de op twee na grootste partij van het land. Zijn uitspraken deden in het land veel stof opwaaien. De regering haastte zich om ze ten strengste te veroordelen.

Gyongyösi deed zijn uitspraken maandag voorafgaand aan een debat in het parlement. Hij doelde in het bijzonder op joden die in de Hongaarse politiek actief zijn of bestuurlijke functies bekleden, zo blijkt uit berichtgeving van de BBC en de Hongaarse nieuwssite Politics.hu. Die zouden een te grote invloed hebben op het Hongaarse beleid inzake de kwestie Israël-Palestina. 

De ultranationalistische politicus nam zijn woorden dinsdag terug. Zijn woorden waren alleen bedoeld voor mensen die naast de Hongaarse ook de Israëlische nationaliteit bezitten, zei Gyongyösi. Vervolgens haalde hij uit naar de pers. Die zou de pijlen op Israël moeten richten en niet op zijn partij Jobbik.

Holocaust-overlevenden en politici van andere partijen hebben verontwaardigd gereageerd op het idee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 500.000 à 600.000 Hongaarse Joden vermoord door de nazi’s, zo schrijft het Parool.

Jobbik is in 2003 opgericht en richt zich vooral tegen Joden en zigeuners. Zo hangt de partij de middeleeuwse mythe aan dat Joden het bloed van christenen zouden gebruiken bij religieuze rituelen. 

Parool: Hongaarse politicus eist lijst gevaarlijke joden

BBC: Hungary anti-semitism: MP condemned over ‘list of jews’

Politics.hu: Outrage over Jobbik demand for list of jewish MP’s, officials

Foto-cc: Leigh Phillips, de Magyar Garda of Hongaarse Garde voert de gestreepte vlag uit het fascistische tijdperk

Geef een reactie

Laatste reacties (62)