19

Hongaarse premier Orbán woedend op CDA en verbreekt alle banden

De Fidesz-partij van de populistische Hongaarse premier Viktor Orbán wil niets meer met het CDA te maken hebben. Beide partijen maken in het Europees Parlement deel uit van dezelfde EVP-fractie. Zaterdag namen CDA-leden tijdens het partijcongres een resolutie over die Fidesz tot de orde roept wegens onder meer het schenden van mensenrechten. Orbán is woedend.

In de resolutie staat dat Fidesz zich als lid van de EVP (Europese Volkspartij) heeft gecommitteerd aan de waarden van die fractie. Hoewel volgens het CDA Fidesz voorheen een partij was ‘waarin gemeenschapsdenken is bevorderd’ en waar ‘het CDA altijd respect voor heeft gehad’. Daarna vervolgt het CDA:

Echter, nu zien we dat de democratische rechtsstaat in Hongarije onder verantwoordelijkheid van Fidesz door een grondwettelijke wijziging bedreigd lijkt te worden. Daarmee zou de onafhankelijkheid van de rechtelijke macht, de mediavrijheid en andere fundamentele rechten worden aangetast.

Daarnaast staat in de resolutie dat Fidesz zich steeds sterker opstelt als anti-Europese partij en dat Orbán zich niets aantrekt van eerdere waarschuwingen vanuit de Europese fractie, waardoor ‘er op dit moment een vertrouwensvraag gesteld kan worden door het CDA richting de loyaliteit van Fidesz jegens de waarden van de EVP’. Het CDA wijst er ook op dat het Europees Parlement in mei vorig jaar al een resolutie aannam waarin zorgen werden uitgesproken over de rechtsstaat in Hongarije onder Orbán en over de positie van minderheden. Daarbij benoemt het CDA ook dat ‘Hongarije op dit moment jaarlijks circa 3& van haar BBP direct ontvangt via diverse Europese steunfondsen en Hongarije daarmee ook een van de grootste netto-ontvangers is’.

Het CDA vindt nu dat het door Orbán schenden van de EVP-waarden in eerste instantie via dialoog opgelost moet worden, maar als dat geen uitkomst bied zou Fidesz tijdelijk op non-actief gesteld moeten worden of volledig uit de Europese fractie gezet moeten worden.

Orbán reageerde maandag fel op de resolutie van het CDA, met wie het binnen de EVP al langer niet botert. In een direct aan CDA-leider Buma gerichte reactie schrijft Orbán dat ‘de gewraakte verklaring een opsomming is van welbewuste leugens’. Orbán eist nu dat Buma excuses aanbiedt, tot die tijd wil Fidesz niet meer in gesprek met het CDA.

Beeld: EVP

Geef een reactie

Laatste reacties (19)