43

Hongaarse premier wil af van vrije democratie

Orban: "China, Rusland en Turkije positieve voorbeelden"

De Hongaarse conservatieve premier Viktor Orban wil zijn land hervormen tot wat hij noemt een ‘onvrije democratie’. Volgens hem moet dat te combineren zijn met het huidige lidmaatschap van de EU.


Orban deed zijn uitspraken afgelopen weekend in een speech tot etnische Hongaren in Roemenië, meldt Human Rights Watch (video vanaf 13:45). Hij wil een “nieuwe staat gebaseerd op nationale waarden” en stelt: “Ons lidmaatschap van de Europese Unie sluit dat niet uit.”

Orban die sinds 2010 aan de macht is en in 2014 werd herkozen voerde al eerder maatregelen tegen de vrije pers en de onafhankelijke rechtsgang door. Maandag nog werd hij bekritiseerd wegens de invoering van extra belastingen die onafhankelijke media in de problemen brengen. De conservatieve premier, wiens partij Fidesz in het Europees parlement deel uitmaakt van de christendemocratische fractie, ligt zwaar onder vuur van de EU en keert zich nu met lastercampagnes en financiële controles tegen kritische organisaties. Dat recept voor repressie wordt ook in Rusland toegepast. Ook Orban bestempeld binnenlandse critici tot ‘buitenlandse agenten’.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)