30

Hongaarse premier wil drugstest voor journalisten

Gevaarlijkste regeringsleider van EU opent nieuwe aanval op de pers

De populistische Hongaarse premier Viktor Orbán wil dat alle journalisten jaarlijks op drugs worden getest. Een wetsvoorstel met die strekking wordt in februari voorgelegd aan het parlement waar zijn partij een tweederde meerderheid heeft. Het is de zoveelste aanval op vrije media door de politicus die af wil van de democratie.


De VRT meldt:

De drugsmaffia is in ons land een groeiende bedreiging”, zei de Hongaarse premier tijdens een interview op de Hongaarse radio. “We moeten daartegen strijden met de meest draconische straffen en procedures.” Volgens Orbán kan die strijd tegen drugs maar geloofwaardig verlopen als ook politici en journalisten getest worden want zij vervullen “een functie van publiek vertrouwen”. En dus wil de partij van Orbán in februari een wetsvoorstel indienen in het parlement – waar ze een tweederdemeerderheid heeft – om de verplichte drugstest in te voeren.

Volgens critici is de maatregel ingegeven door het feit dat de populariteit van de premier snel terugloopt. Tegelijkertijd past het voornemen in de wens die hij eerder dit jaar uitte om te streven naar een ‘onvrije democratie’. Hij noemde als lichtende voorbeelden Rusland en China.

Video: Al Jazeera over de media in Hongarije (7 december 2014)

Geef een reactie

Laatste reacties (30)