70

Hongarije wil af van progressieve wetenschappers

De rechts-populistische regering in Hongarije heeft een nieuwe manier gevonden om multimiljardair George Soros dwars te zitten. Het laatste doelwit in de voortdurende aanvallen op Soros is de door hem opgerichte Central European University (CEU) in Boedapest. Het Hongaarse parlement beraadt zich op een wetswijziging die het einde van de prestigieuze universiteit zou betekenen.

De 86-jarige George Soros is de regering van populist Viktor Orbán al lange tijd een doorn in het oog. Soros, in Hongarije geboren en na de oorlog uitgeweken naar de VS, wordt gezien als een kwade genius die vanuit zijn huidige thuisland Hongarije multiculturalisme en open grenzen probeert op te dringen. De regering van Orbán, gesteund door staatsmedia, is al maanden bezig met een campagne om Soros zwart te maken. 2017 moet volgens Orbán het jaar worden van ‘de verdrijving van George Soros en de krachten die hij symboliseert’.

De nieuwste stap in die ‘verdrijving’ is nu dus de aanval op de CEU, een van de meest prestigieuze universiteiten in Centraal- en Oost-Europa. De universiteit wordt vanuit de Verenigde Staten gefinancierd door de Open Society Foundation van Soros en dat mag – als het wetsvoorstel wordt aangenomen – straks niet meer. Hongaarse universiteiten die vanuit het buitenland gefinancierd worden, mogen dan alleen nog blijven bestaan als ze ook in het land van waaruit die financiering plaatsvindt college geven. De CEU zal dus een tweede vestiging moeten openen in de Verenigde Staten, wil zij in Hongarije blijven bestaan.

‘Een discriminerend voorstel,’ vindt de Canadese oud-politicus en huidig CEU-rector Michael Ignatieff. Hij is dan ook niet van plan de deuren van zijn universiteit te sluiten en wil in gesprek met de regering van Orbán. Volgens die regering mengen álle door Soros gesteunde instellingen zich echter in staatsaangelegenheden en moeten daarom verboden worden. Regeringswoordvoerder Zoltan Kovács, zelf oud-student aan de universiteit, noemde de CEU eerder dit jaar nog ‘een verkapte politieke instelling’.

De strijd tegen Soros valt binnen een groter geheel van maatregelen tegen critici van het xenofobische en anti-migratie- en anti-islambeleid van Viktor Orbán. Het Hongaarse parlement heeft ook een wetsvoorstel in behandeling dat het voor niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) moeilijker maakt buitenlandse donaties te ontvangen. Volgens mensenrechtenorganisaties is die wet bedoeld om hun werk in Hongarije onmogelijk te maken. Behalve de CEU lopen nog 27 andere universiteiten en kennisinstellingen met buitenlandse sponsors gevaar. Een deel daarvan is niet geaccrediteerd. Dat geldt echter niet voor de CEU, die universiteit is sinds 2004 officieel erkend, maar is nu toch op de gevarenlijst beland.

Bron: De Morgen, cc-beeld: Heinrich-Böll-Stiftung

Geef een reactie

Laatste reacties (70)