18

Hongersnood bedreigt een derde van Zuid-Soedanese bevolking

Rode Kruis vreest uitbraak tyfus en cholera ... VN: 'We doen er alles aan om een catastrofe af te wenden'

De burgeroorlog in Zuid-Soedan heeft voor extreme voedselschaarste gezorgd, waardoor een derde van de bevolking honger lijdt. Dat hebben de Verenigde Naties verklaard aan de BBC.

Volgens VN-coördinator Toby Lanzer was de ernst van de voedselnood niet te voorspellen, maar het loopt inmiddels zodanig uit de hand dat opslagplaatsen van hulpgoederen worden bestormd en geplunderd:

Niemand had half december kunnen voorzien dat de nood zo hoog zou zijn als nu, maar we doen er alles aan om een catastrofe af te wenden. Mensen zijn zo wanhopig dat ze simpelweg niet kunnen wachten op hulp.

De hulp in het land komt maar moeilijk op gang vanwege de gevaarlijke werkomstandigheden en constante dreiging van geweld. Vrijdag werden 240 medewerkers van Artsen zonder Grenzen met tientallen patiënten gedwongen de bossen in bij het dorp Leer in te vluchten, omdat de toestand in het plaatsje onhoudbaar was geworden. Het Internationale Rode Kruis slaat ondertussen alarm om het gebrek aan schoon drinkwater en waardoor een uitbraak van ziekten als tyfus en cholera dreigt.

De bloedige strijd in Zuid-Soedan ontstond nadat president Salva Kiir zei dat er een poging tot staatsgreep was verijdeld. Leden van zijn stam, de Dinka, raakten daarop slaags met hun oude rivalen, de Nuer. Sindsdien zijn duizenden mensen gedood en meer dan 860.000 mensen ontheemd.

Hoewel de strijdende partijen vorige week donderdag een wapenstilstand afkondigden, wordt er nog steeds gevochten en beschuldigen de rebellen en de regering elkaar van het schenden van het bestand. Nieuwe vredesbesprekingen beginnen op 7 februari.

cc-foto: United Nations

Geef een reactie

Laatste reacties (18)