Laatste update 00:49
39

Honig haalt omstreden E-nummers uit de soep

Al jaren gaan op internet lijsten rond met E-nummers en de verschrikkingen die ze zouden veroorzaken. Daar klopt meestal weinig tot niets van maar de consument is de E-nummers wel steeds meer gaan wantrouwen. Daarom gaat Honig alle kunstmatige E-nummers uit de maaltijdmixen en instantsopen verwijderen. Ze worden vervangen door natuurlijke ingrediënten die voor de smaak dezelfde effecten hebben. Dat meldt De Volkskrant:

Mononatriumglumataat (MSG), ook wel E-nummer 621, is een van de synthetische smaakversterkers die Honig nu weglaat. Daarvoor in de plaats worden gistextracten gebruikt. Dat zijn smaakstoffen die worden onttrokken uit voedingsgist. In de gistextracten zit echter ook veel MSG, maar die vallen niet onder de e-nummers. ‘Dat komt doordat gistextracten natuurlijke ingrediënten zijn. MSG is een van de vele stoffen in gistextracten, terwijl E621 alleen MSG bevat’, zegt expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. ‘Voor de voedselveiligheid maakt het niet uit welke van deze smaakversterkers in het product zit.’

E621 is online berucht. Zo schrijft bijvoorbeeld de omstreden dieethandelaar Jesse van der Velde:

Officieel is het een als veilig erkende toevoeging (vandaar het E-nummer), maar er komen steeds meer aanwijzingen dat de grote hoeveelheden MSG in ons voedsel verband houden met allerlei moderne ziektes en symptomen, van hoofdpijn tot alzheimer. (…) MSG is omstreden omdat er meerdere onderzoeken zijn geweest die er op wijzen dat MSG niet alleen de smaak versterkt, maar ook tal van andere systemen in je lichaam verstoort.[3] Doordat het bijvoorbeeld invloed heeft op de hormonen die je verzadigingsgevoel regelen wordt het in verband gebracht met overgewicht en diabetes. Maar de werkzame stof in MSG lijkt ook effecten te hebben in je hersenen.

Vrij Nederland plaatste kanttekeningen bij de groeiende vrees voor E-nummers

‘Een vorm van chemofobie’ noemt Rob Lyons de angst voor E-nummers. ‘Alles wat uit de natuur komt, wordt gezien als gezond en alles wat kunstmatig is of lijkt, moet haast wel slecht zijn. Dat is een misvatting. Als er al iets onnatuurlijks wordt gebruikt, zoals vlees houdbaar maken met nitriet, dan wegen de voordelen van voedsel dat niet bederft op tegen het heel kleine gezondheidsrisico dat zo’n toevoeging kan hebben.’

Mensen die dergelijke E-nummers willen mijden kunnen overigens het beste gewoon verse groenten en fruit gebruiken. Dat is ook in andere opzichten beter, bijvoorbeeld vanwege het hoge zoutgehalte van instant-maaltijden. Honig gaat dat zoutgehalte overigens ook terugbrengen, met 13 procent.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)