Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoofd AIVD geeft toelichting op afluisterwet Plasterk

  •  
06-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
buitenhof300.png
De nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten kan privacy burger schaden
Rob Bertholee, het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) sprak zondagmiddag in Buitenhof over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) die door minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) is voorgesteld.
RTEmagicC_buitenhof620_11.png
“Vandaag de dag communiceren we via whatsapp of datacommunicatie, waarvan we niet weten via welke kanalen en landen dat gaat lopen (…). U zou niet willen dat als de terrorist een auto heeft dat ik hem met de fiets voor moet zijn en dat is wel wat er nu gebeurt.”
“ (…) De nieuwe wet stelt net als de huidige wet kaders aan wat wij mogen doen en daar moeten wij binnen blijven. We worden onderworpen aan een rigoreuze controle. We moeten borgen dat de diensten zich daaraan houden.” 
De minister en ikzelf zijn buitengewoon kritisch. De mensen bij de dienst zijn zich bewust van de spanning omtrent de privacy (…) dus wegen wij weer elke keer opnieuw het belang van het onderzoek af tegen de inbreuk van privacy.
De Nederlandse burgers moeten er kennelijk op vertrouwen dat de inlichtingendiensten – omdat ze op de hoogte zijn van ‘de spanning’ – het beste met ons voor hebben.
Ik vind het serious business als een militair overloopt dan is het per definitie serieus omdat je als Nederlandse gemeenschap denkt vertrouwen te kunnen hebben in de militairen die voor de gemeenschap werken”.
Of er daadwerkelijk vertrouwelijke informatie meegenomen is door de militair, moet volgens Bertholee nog uit het onderzoek blijken. Het hoofd van de AIVD benadrukt nog dat de inlichtingendienst bij het doen van onderzoek niet naar religie kijkt maar naar het handelen van een verdachte.
“Wij zijn er om te trachten te voorspellen of iemand met geweld de Nederlandse democratie zou bevechten. Geweld is soms religieus gemotiveerd (…) maar cybergeweld is dan weer zakelijk.  De militair is overgelopen naar Isis die een beroep doet op religie maar ik durf niet te zeggen of die miltair religie als motivatie had voor zijn overlopen. Dat weten we gewoon niet.” 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.