Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hooggerechtshof Zuid-Korea zet president Park af, doden bij demonstraties

  •  
10-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
SOUTH KOREA GOVERNMENT POLITICS TRIAL

© 2017-03-10 14:22:55 epa05840127 Supporters of impeached South Korean President Park Geun-hye, clash with policemen as they attempt to pass the barricade of police buses towards the constituti

De president van Zuid-Korea, Park Geun-hye, moet worden afgezet. Dat heeft het hooggerechtshof van Zuid-Korea unaniem besloten. Voor het eerst in de geschiedenis van het land moet een democratisch gekozen staatshoofd gedwongen het veld ruimen. Park was verwikkeld in corruptieschandaal. Het parlement besloot in december al dat ze uit moest worden afgezet, het constitutionele hof bekrachtigt dat nu.
De afgelopen maanden demonstreerden reeds miljoenen Zuid-Koreanen tegen Park. Ook tijdens de uitspraak van het hooggerechtshof gingen grote mensenmassa’s de straat op, waaronder ook veel aanhangers van Park. Bij het gerechtsgebouw in Seoul demonstreerden zij tegen de afzetting. De politie probeerde de betogers weg te houden van het gebouw, maar slaagde daar niet in. Bij die betoging zijn zeker twee doden gevallen, waaronder een zeventiger die van een politiebus viel.
President Park heeft besloten het besluit van het hof te respecteren en vrijdag nog haar ambtswoning te verlaten. Dat betekent dat er binnen twee maanden verkiezingen gehouden moeten worden om haar opvolger te kiezen.
Park zou toespraken naar een vertrouweling hebben doorgestuurd, die ze moest herschrijven. Choi Soon-sil kreeg op die manier niet alleen geheim materiaal in handen, maar mocht zich zo ook met staatszaken bemoeien. Maar dat was niet alles: Park onderhield ook nauwe contacten met grote Koreaanse bedrijven als Samsung, welke zij zou hebben overgehaald om tientallen miljoenen dollars over te maken naar stichtingen.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.